Andreas, 51, samlar på Star Wars-prylar

"Jag tror att alla kan känna igen sig i någon av karaktärerna", säger Vimmerbybon Andreas Karlsson och visar sin enorma Star wars-samling, som han byggt upp under 40 års tid.

Jakten på nya Star Wars-prylar pågår ständigt för Andreas och det är framförallt saker från de tidiga filmerna, från 70- och 80-talet, som han är ute efter. "Jag kollar alltid om man är ute på någon loppis eller så", säger han.

Jakten på nya Star Wars-prylar pågår ständigt för Andreas och det är framförallt saker från de tidiga filmerna, från 70- och 80-talet, som han är ute efter. "Jag kollar alltid om man är ute på någon loppis eller så", säger han.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-04-15 07:00

Att komma hem till Andreas Karlsson i Vimmerby är som att besöka ett litet museum över galaxens historia. Inte Vintergatan utan en fjärran galax, långt långt borta. Star Wars är 51-åringens grej och så har det varit sedan han gick och såg filmen Rymdimperiet slår tillbaka (The Empire strikes back) på bio när han var tio år gammal.

– För mig har det alltid varit den bästa och jag gillar de första tre filmerna som är lite mörkare. Jag tyckte att den var skitläskig då, säger Andreas Karlsson och sträcker sig efter Star wars-kaffemuggen på vardagsrumsbordet. 

undefined
Hela vardagsrummet är fullt av alla tänkbara prylar som har med universumet att göra, men det som syns på hyllorna är långt ifrån alla saker som Andreas har samlat på sig genom åren.
undefined
Samlingen är uppdelad i ett "mörkt" och ett "ljust hörn". På bilden syns de onda karaktärerna från Rymdimperiet, som sedermera blev First order i Disneys filmer.

Intresset för att samla började kort efter biobesöket när han och hans bästa kompis gav varsin precis likadan Star wars-figur till varandra i julklapp. 

– Sen har det bara fortsatt och Star Wars har på många sätt genomsyrat livet. Jag är den lättaste i släkten att köpa julklappar och födelsedagspresenter till nu, säger Andreas Karlsson. 

Intresset för regissören och manusförfattaren George Lucas rymdsaga har alltid varit stort och över hela världen finns miljoner och åter miljoner fans. Andreas tror att populariteten beror på att den fiktiva världen känns så levande. 

– Det finns massor av science fiction men just Star Wars är så otroligt väl underbyggt. Alla karaktärer, både små och stora, har en historia, det finns hela och utvecklade språk och man kan till exempel läsa om hur företagen som byggde ett visst rymdskepp startade och så vidare. Många ser nog filmerna som ett par timmars verklighetsflykt men det finns så mycket mer, det går knappt att greppa hur stort det är. Det är en hel galax som är utvecklad in i minsta detalj, säger han.

undefined
En figur föreställande karaktären Obi-Wan Kenobi. I senare filmer spelas karaktären av Ewan McGregor men den här figuren föreställer Obi-Wan ur de första filmerna, som spelades av den brittiska skådespelaren Alec Guinness.
undefined
Dörren pryds av karaktären Han Solo i naturlig storlek, hämtad ifrån filmscenen i The Empire strikes back då smugglaren och rebellen blev inkapslad i kol.
undefined
Millenium falcon (Årtusendefalken) är ett av de mest kända rymdskeppen från Star wars. Här har Andreas ställt upp det och karaktärerna för att efterlikna en scen ur filmen.

På hyllorna i Andreas vardagsrum trängs modeller, figurer, böcker och replikor från alla filmer i sagan. Han vet inte själv hur många Star Wars-relaterade föremål han har men gissar att antalet småfigurer uppgår till cirka 1000. Vintage-prylar och samlarobjekt kan kosta rejäla slantar men jakten pågår hela tiden.

– Jag kollar alltid om man är ute på någon loppis. Jag tycker att riktiga modeller är roligare än legogrejer men jag fick en Death star trench run-legobyggsats i julklapp och på juldagen satt hela familjen och byggde tillsammans, säger han.

Familjen har fått haka på Andreas stora intresse och för bara en vecka sedan var allihop i Stockholm och tittade på Star Wars live in concert, där filmen visades på bioduk samtidigt som filmmusiken levererades live av en 85 personer stor symfoniorkester.

– Jag har väl indoktrinerat min äldsta dotter Amanda, som fyller 30 i år. Vi började se filmerna tidigt och nu tycker hennes barn också att det är häftigt. När The force awakens kom 2015 hade vi ett filmmaraton och bjöd ner släkt från Stockholm och plöjde alla filmerna i sträck innan vi gick på bio och såg den nya filmen, säger Andreas Karlsson.

undefined
Roboten R2D2 är en av de mest kända karaktärerna från universumet. Han byggdes av Anakin Skywalker och tillhörde senare Luke Skywalker.
undefined
Star wars-serietidning från 1981 med rymdskeppet Millenium falcon på framsidan.
undefined
"Jag tycker att riktiga modeller är roligare än legogrejer men jag fick en Death star trench run-legobyggsats i julklapp och på juldagen satt hela familjen och byggde tillsammans", säger Andreas Karlsson.

Sedan Disney köpte Lucasfilm 2012 har en mängd nya filmer och teveserier kommit ut, och fler är på väg. Galaxen långt borta blir större och större men Andreas favoritkaraktär i alltihop har varit med sedan allra första början. 

– Darth Vader, det har blivit att man har fastnat för honom. Den här resan från liten slavpojke som får möjlighet som jediriddare men sen väljer den mörka sidan är fascinerande. Han är så otroligt mäktig och kraftfull och sen det här med att han kommer till ljusa sidan i slutet, det är en stark historia och en djup karaktär som alla känner igen, säger Andreas Karlsson.

Anakin Skywalker, eller Dart vader som han kallas när han gått över till den mörka sidan, är Andreas favoritkaraktär. "Det är en stark historia och en djup karaktär som alla känner igen" säger han.
Anakin Skywalker, eller Dart vader som han kallas när han gått över till den mörka sidan, är Andreas favoritkaraktär. "Det är en stark historia och en djup karaktär som alla känner igen" säger han.
Tre trilogier

Star wars-universumet bygger främst på tre filmtrilogier, som släppts med ungefär en generations mellanrum.

Episode IV: Star Wars (1977)

Episode V: The Empire strikes back (1980)

Epsisode VI: Return of the Jedi (1983)

Episode I: The Phantom menace (1999)

Episode II: Attack of the Clones (2002) 

Episode III: Revenge of the Sith (2005)

Episode VII: The Force Awakens (2015)

Episode VIII: The Last Jedi (2017) 

Episode IX: Rise of Skywalker (2019)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!