Andreas lever på gratismat: "Sätter press på butikerna"

Dumpstraren Andreas Jakobsson äter maten som butikerna slänger.
– Under mina elva år som dumpstrare har jag inte blivit sjuk av maten en enda gång.

Initiativet till föreläsningen är ett samarbete mellan Vimmerby Folkhögskola och Naturskyddsföreningen Vimmerby.

Initiativet till föreläsningen är ett samarbete mellan Vimmerby Folkhögskola och Naturskyddsföreningen Vimmerby.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2025-01-19 06:00

I februari kommer den kända dumpstraren Andreas Jakobsson att hålla en föreläsning om matsvinn på Vimmerby Folkhögskola.

Han är journalist och författare och har i över elva års tid levt på sådant som andra har kastat. Jakobsson har medverkat i TV-program som Maträddarna, Nyhetsmorgon, och Go’kväll.

– Matsvinnet står för 10 procent av alla växthusgasutsläpp, säger Andreas Jakobsson.

Andreas har över 30 000 följare i sociala medier och har givit ut två böcker, Dumpstringshandboken och Svinnlandet. Den största drivkraften bakom Andreas dumpstring är att visa att svinnet existerar. Själv hittar han slängd mat i butikernas containrar.

– När de första artiklarna om dumpstring dök upp hävdade butikerna att de inte hade något svinn, men idag är det ingen som går på det.

När butikernas matsvinn hamnade på kartan märkte Andreas Jakobsson att kunderna reagerade.

– Det sätter press på butikerna att göra något åt det, så det blir en positiv effekt.

Frukt och grönt är ett av de vanligaste fynden.

– Det mesta av det som slängs beror på att det är en vara som har blivit dålig i en förpackning. Så man kan hitta fruktnät med en som är dålig och 24 som är bra.

Dessutom har Andreas hittat så mycket att han installerat en “godisbutik” hemma i källaren.

– På lördagarna så går vi ner med barnen så att de får välja ut sitt godis, men det går åt alltför långsamt, så godisberget bara växer.

Men man slänger väl mat av en anledning – att det är dåligt?

– Under mina elva år som dumpstrare har jag inte blivit sjuk av maten en enda gång. Det händer att saker blir återkallade för bakterier eller att man missat att skriva ut någon allergen på förpackningen, men det är väldigt sällan. Bäst före-datum är inget man behöver bry sig om, det har ingen annan funktion än att få folk att slänga mer mat.

Vimmerbybesöket är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen Vimmerby och Vimmerby Folkhögskola.

– Andreas föreläser om matsvinn i hela landet, och vi vill gärna lyfta den här frågan i Vimmerby, säger arrangören Kicki Willysson från Naturskyddsföreningen.

– Man kan bara gå till sig själv, ibland slänger man något och får lite dåligt samvete. Förr fanns det inte på kartan att slänga som vi gör idag. Vi lever i ett överflöd och det vänjer man sig vid väldigt snabbt.

Kicki tror att många kan känna skuld kring klimatfrågan. Idén med initiativet är att uppmuntra till medvetna val på ett roligt sätt.

– Hur tänker vi egentligen om mat i familjen? Slänger vi den, ger vi den till hönsen, eller försöker vi tänka strategiskt när vi handlar? Hur gör restaurangerna och skolmatsalarna?

I Vimmerby rasar lokala handlare mot Vimmerby Kommuns kampanj om en köpfri månad. Varför är det här en så känslig fråga?

– Om man är handlare så vill man att folk ska handla, annars överlever man inte. Det har ju med tillväxt att göra, och det finns väl inget parti i riksdagen som inte förespråkar tillväxt. Men om vi ska ha någon chans att undvika de värsta konsekvenserna av den globala uppvärmningen funkar inte tillväxt. Kanske om man hade ställt om till fossilfritt redan på 80-talet, men nu tror jag att det är för sent, säger Andreas Jakobsson.

Är dumpstring något företagarna behöver oroa sig över?

– Nej, absolut inte. Det är svårt att inte köpa mat på en månad. Alla behöver livsmedel, och så mycket svinn finns det inte. De förlorar lite, men det är minimalt i deras omsättning.

Föreläsningen sker på Vimmerby Folkhögskola den 10 februari.

Andreas bästa fynd

1. Folköl

– Det händer jätteofta att en burk är trasig i ett fyrpack, och då slängs det. Eftersom att det är pant på burkarna är det som att få betalt för att dricka öl. Mitt favoritfynd.

2. Ost & smör

– Det man helst vill hitta är saker man har användning för. Ost vill man alltid ha och det brukar det finnas ganska gott om, det hittar vi så ofta att vi bara behöver köpa någon gång vartannat år. Smör är inte lika vanligt, men vi gjorde ett jättefynd i slutet av hösten så det kommer räcka ett tag.

3. Hummer

– För 2 år sedan hittade vi 26 frysta humrar i en säck. Vi käkade upp de sista nu på nyår. Så det var lite tomt i frysen ett tag, tills vi hittade hundra påsar med jätteräkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!