Få tv-produktioner fångar tittare som julkalendern. 2016 års kalender, ”Selmas Saga” slog alla tiders rekord med en genomsnittlig publiksiffra på 2 500 000 tittare i broadcast och nära 500 000 som valde webb-tv.
Om det blir nya supersiffror 2017 återstår att se, men Andreas Karlsson och de andra som medverkar i ”Jakten på tidskristallen” kan i vilket fall vara säkra på många tittare – och många uppfattningar.
– Det tycks ju väldigt mycket om julkalendern och ”Teskedsgumman är alltid bäst”. Men jag tror på årets kalender, den blir bra. Vi har haft kul under inspelningen och jag tror att tittarna kommer att tycka att det är underhållande också, säger Andreas Karlsson, som fått en mindre roll som kan göra stor skillnad.
I sommar är han färdig med sin utbildning på Kulturama. Innan han söker in på teaterhögskola vill han jobba.
– Jag vill känna på hur det är och har en del kontakter som jag hoppas kan ge något. Den som satsar vinner, tänker jag. Men det är jättetufft. Att få jobb i den här branschen är som att kasta tärning. Det kan skifta på en vecka.
Att jobba med teater har han rutin på, trots sina unga år. Han började i Astrid Lindgrens Värld, som Lillebror i Karlsson på taket.
– Att ha det i sitt cv väger faktiskt tungt. Astrid Lindgrens Värld har gott rykte och då vet de att man har fått en bra grund redan i tidig ålder.
Som 11-åring fick han ett nytt sommarjobb, i farsen ”Har ni fest, eller?” på Skärgårdsteatern på Fjäderholmarna i Stockholm. Sedan fortsatte det med huvudrollen i ”Skattkammarön” året därpå, på samma scen, fast för annat bolag.
Han känner tacksamhet mot de som lotsat under barndomsåren. Föräldrarna, förstod att det fanns något i spralligheten och rollekandet som behövde utlopp och såg till att han kom till Komedianternas teatergrupp redan när han var 5-6 år och som vågade låta honom flytta till Stockholm som 15-åring.
– Jag förstår också hur mycket teaterpedagogen Lena Hellström på Kulturskolan och Komedianterna betytt – hon var helt fantastiskt och följde mig hela vägen. Hon hjälpte mig så jag fick full poäng för min monolog när jag sökte in på Kulturama.
Finns det något specifikt tillfälle när han insåg att det var det här han skulle hålla på med? Jo, det gör det. Under arbetet med ”Har ni fest eller”, stod Johan Wahlström med en cigarr och tittade ut över skärgården.
”Har du väl bitit i äpplet, då är du fast. Satsa på det här, och tro på dig själv.”
Satsa fullt ut har han bestämt sig för. En dröm är att samla ihop ett gäng med Vimmerbykoppling.
– Det finns så mycket begåvningar från Vimmerbytrakten, så det vore jättekul att köra ett gemensamt teaterprojekt i Stockholm.
Att tro på sig själv kan kräva mer, ibland.
– Det gäller att fokusera på det som är väsentligt, för branschen kan vara väldigt ytlig. Det räcker med att håret är några centimeter för kort på sidorna för att man plötsligt ska vara fel, eller att man har en kroppskonstitution som gör att man bara passar för vissa roller. Är det något jag är rädd för är det att fastna i ett fack.
Vad gör du om 10 år?
– Det är svårt att säga. Jag gillar att regissera också. Men det jag brinner mest för just nu är komedi och en bra roll i en tv-serie vore förstås nåt. Fast vem vet, jag kan likaväl jobba med något helt annat och bo i Småland igen. Men jag måste ge det jag vill en chans först.