Andreas tävlade i SM i hovslageri

Andreas Andersson i Sönnerhult utanför Vena tar hästar och hovar på allvar. I vår och sommar har han hunnit med att tävla i hovslageri både i England och i SM. - Det handlar om att höja sin egen standard, och det gör man ju när man träffar likasinnade, säger han.

Skon formas för att passa exakt på hästens hov.

Skon formas för att passa exakt på hästens hov.

Foto:

Vimmerby2014-07-11 06:38


23-åriga hästen Goufe står lugnt och ser på medan Andreas Andersson jobbar med hans hovar. Inte ens när han prövar den varma hästskon på hans hov så att stallet fylls av rök reagerar han.
- Det här är ett kul jobb, det är alltid en utmaning varje gång. Men det är klart att det är lättare när man känner hästen, säger Andreas Andersson.
Goufe har tidigare haft hovsjukdomen fång, och är därför lite svårare att sko än andra hästar.
- Men det är klart att alla hovar är olika. En häst har ju till exempel en viss hållning, och den kan man inte förändra. Det man kan göra är att göra en balanserad skoning så att hästens rörelser blir så naturliga som möjligt, trots att den har järnskor på fötterna, säger Andreas Andersson.

Jobbar heltid
Han har hållit på med hovslageri i fem-sex år, och jobbat heltid med det i snart två.
Han gör enbart så kallad varmskoning, där man riktar skon när den är varm och mjuk. Andreas Andersson värmer först skon i en liten ugn som han har på flaket till sin bil, den varma skon riktas tillpassas just till Goufes hov och sedan kyls den och spikas på.
- Det är mest för kroppens skull, det blir mindre tungt med varmskoning eftersom man inte behöver slå lika mycket för att forma skon. Dessutom ökar det vidden på det du kan göra med skon.
I våras deltog Andreas Andersson i en lokal tävling i England, där han kom femma. Och för ungefär en månad sedan var det dags för SM. Där tävlar man i olika klasser med olika svårighetsgrader, och Andreas Andersson kom fyra totalt i sin svårighetsklass.

Andreas Andersson arbetar bara med varmskoning, där skon hettas upp för att bli lättare att forma.
Andreas Andersson arbetar bara med varmskoning, där skon hettas upp för att bli lättare att forma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om