Andrei börjar trean - i Australien

Den 24 augusti börjar höstterminen för eleverna på Vimmerby gymnasium. För Andrei Neessen också. Men han startar höstterminen på ett ovanligt sätt - han flyger till Australien där han i fem månader ska bygga lyxiga sommarvillor och gjuta pooler. - Det här ger mer än att sitta i skolbänken!

Vimmerby2009-08-12 06:26

Det fanns en målmedvetenhet hos Andrei Neessen redan när han övertalade Vimmerby gymnasium att pröva lärlingsprogrammet inom bygg.
- Jag ville komma in i arbetslivet, man lär sig dubbelt så mycket som om man bara går i skolan.
I lärlingsprogrammet har han varvat skoldagar med praktikdagar ute på byggen - och lärt sig massor. Han har jobbat på Skanska i Gullringen och med byggnationen på gymnasieskolan.
Men när han nu börjar trean blir det ingen skolstart i de nya skollokalerna eller lärlingsjobb på något bygge på hemmaplan. Då gör han istället sitt livs första flygresa, och han tar till rejält och drar till andra sidan jorden. Till Australien.
- Att jag flyger den 24 augusti, samma dag som skolan börjar, känns ju lite extra. Det börjar bli lite nervöst nu.
Han ska jobba med mammas kusin, som driver en byggfirma och bor en timmes bilresa från Melbourne.
- Jag har aldrig träffat de här släktingarna, så det ska förstås bli spännande. Det var mamma och pappa som kom på idén och jag tyckte inte det var så dumt...
Han slår flera flugor i en smäll.
- Jag får utveckla språket och lära mig byggtermer på engelska, eftersom mammas kusin i stort sett inte pratar någon svenska. Och jobbet blir helt annorlunda, något helt annat. Han bygger lyxiga sommarhus och gjuter pooler. Det kan bli väldigt intressant och jag tror förstås det här kan öppna många dörrar i framtiden.
Andrei Neessen har enbart positiva upplevelser av att varva praktik och skolarbete.
- Jag känner att jag valt rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om