Anessa, 35, från Vimmerby hyllas för sitt ledarskap

35-åriga Anessa Danielsson jobbar som chef inom Skatteverket och har nu valts ut som kandidat till utmärkelsen "Framtidens kvinnliga ledare 2025". 
– Jag är sprallig, glad, högljudd och tar plats, berättar hon.

 "Träffar man mig så tänker man nog att jag har något innanför pannbenet men det som kännetecknar mig mest är att jag är inbjudande och försöker få med alla. Jag vill att alla ska må bra. Man ska kunna ha trevligt på jobbet även fast att man gör tuffa saker", säger Anessa Danielsson.

"Träffar man mig så tänker man nog att jag har något innanför pannbenet men det som kännetecknar mig mest är att jag är inbjudande och försöker få med alla. Jag vill att alla ska må bra. Man ska kunna ha trevligt på jobbet även fast att man gör tuffa saker", säger Anessa Danielsson.

Foto: Privat

Vimmerby2025-04-21 20:00

Anessa Danielsson är uppvuxen i Hultsfred och bor med sin familj sedan några år tillbaka i Vimmerby. Till vardags jobbar hon som sektionschef på Skatteverket i Västervik. Hon är en av totalt 75 kvinnliga chefer i landet som Sveriges chefsorganisation Ledarna anser har utmärkt sig genom sitt ledarskap och därför valts ut som kandidat till utmärkelsen "Framtidens kvinnliga ledare". 

– Det är 700-800 personer som blivit nominerade så att väljas ut och vara med på en lista med 75 andra fantastiska kvinnor är väldigt smickrande. Jag känner mig så oerhört ödmjuk inför det, berättar hon.

På Skatteverket i Västervik har hon jobbat sedan 3,5 år tillbaka. 

– Jag har fått möjlighet att testa på ledarskap inom statlig förvaltning och det har känts hemma för mig. Jag älskar att jobba på Skatteverket, jag tycker att det är en fantastik arbetsgivare. Det skadar inte att jag har världens bästa medarbetare heller, det är jag oerhört tacksam för.

Men resan inom ledarskap påbörjade hon tidigare, redan under studietiden i Örebro där hon utbildade sig inom socialt arbete och juridik.

– Jag blev inslängd i det skulle jag säga. Jag hade verksamhetsförlagda studier inom ledarskap. Sedan blev chefen där sjukskriven så jag fick hoppa in. Jag var den enda som hade lärt mig vilka alla var och hur verksamheten fungerade under den tiden jag hade varit där. Så på den vägen är det. 

Vad är det som du tycker är viktigast vid ett ledarskap?

– Att snälltolka. Det finns alltid en anledning till att någon inte presterar. Man måste se människan bakom och finnas till. Det är också viktigt att se till att det är roligt på jobbet, för då kan man känna den gemenskapen och minnas alla de bra stunderna de gånger det är tufft. Sedan tror jag till 100 procent på transparens. 

Vad har varit största utmaningen under dina år som chef?

– Jag var chef inom äldreomsorgen under pandemin. Det fanns människor som dog runtomkring mig och att trösta personal samtidigt som man ska hålla ihop en verksamhet och har massa har krav på sig från Folkhälsomyndigheten, det var väldigt mycket. Det hade kunnat bli katastrof om jag inte valt att fokusera på de mänskliga värdena först. 

Trots att situationen var väldigt svår menar hon att den lärde henne mycket om ledarskap. 

– Det gav mig mycket kött på benen och jag har lärt mig enormt på det. Det har också gjort att det inte är mycket som jag ser som lika tufft, för att jag har gått igenom något som var på liv och död. Det har gett mig mycket med ledarskapet. 

Vad har du för tips till andra kvinnor som vill bli ledare?

– Våga säga att du vill gå mot ledarskap. Säger man det inte och inte vågar ta stegen mot det själv så kommer ingen ge det till dig. Utan visa att du kan leda, visa att du har empatin att leda, att du vill leda för att du tror att du kan få andra människor att bli bättre.

Den 22 maj samlas kandidaterna till utmärkelsen i Stockholm och "Framtidens kvinnliga ledare 2025" koras utifrån kriterierna: ledarskap, resultat och potential. Syftet med utmärkelsen uppges vara att främja en jämställd chefsmarknad, lyfta fram kvinnor som chefsförebilder, poängtera behovet av ett modernt ledarskap med unga kvinnor på ledande befattningar och skapa en mötesplats för unga kvinnliga chefer.

Anessa Danielsson

Ålder: 35 år.

Familj: Man, två pojkar 5 och 7 år, och hund.

Yrke: Sektionschef på Skatteverket i Västervik.

Hobby: "Jag är med i Ladies Circle och tror på välgörenhet, att man ska hjälpas åt så gott man kan. Jag tycker också om att röra på mig och är ofta i skogen. Sedan är jag en bokplöjare och snittar på 5-10 böcker i månaden."

Bästa boken: "Kallocain" av Karin Boye, den älskade jag. Men också romantasy som till exempel "Iron flame" av Rebecca Yarros."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!