Änglar och Frälsarkransen årets tema

”Änglar finns dom?” var frågan i filmklassikern från 1961 och alltfler verkar svara ja på den frågan. Och om inte annat finns de högst konkret i Frödinge vägkyrka, som öppnar för sommaren nu på måndag. ”Änglar och Frälsarkransen” är nämligen årets tema. – Änglar finns i folksjälen, säger kyrkoherde Eva-Lena Karlsson.

Birgit Hansson, Dag Ljungqvist och Eva-Lena Karlsson är några av de som jobbat mes utställningen till sommarens vägkyrka i Frödinge.

Birgit Hansson, Dag Ljungqvist och Eva-Lena Karlsson är några av de som jobbat mes utställningen till sommarens vägkyrka i Frödinge.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-07-11 15:00

Som många år förut är Frödinge kyrka vägkyrka i sommar, vilket betyder att kyrkan är öppen varje dag från 11 till 24 juli. Värdar finns på plats och det är andakt varje eftermiddag.

Mervärde

Den vackra kyrkan i Frödinge, byggd 1744, är sannerligen värd ett besök alldeles av egen kraft. Och många, insocknes som utsocknes, svenska som utländska turister, mer eller mindre religiöst intresserade, tycker att sommarsemestern är en perfekt tid att besöka en och annan av våra fina kyrkor.

– Att göra en utställning ger lite mervärde och kyrkobesöket ännu mer intressant. Och i bästa fall lär man sig lite också, säger Eva-Lena Karlsson.

– Det är förstås roligt om också sockenborna tar vägen förbi kyrkan och vid tillfällen som det här når vi också gruppen som säger ”jag är inte religiös, men...”, säger komminister Dag Ljungqvist.

Sedan första temaåret 2003, då kyrkvärd Birgit Hansson inspirerades av en annan vägkyrka där man hade dopklänningar som tema, har det varit allt från dop, konfirmation, vigsel, begravning, broderade tavlor med bibliska ordspråk till kyrkkaffe som kompletterat och breddat kyrkobesökarnas upplevelse.

– Änglar har alltid varit med på listan, så nu är det dags. Allt fler tror på änglar i ett andligt sökande och de finns i folksjälen.

Dessutom finns de i alla möjliga varianter, en uppsjö av prydnadsänglar, ljusspridare och bokmärken gör det förhållandevis enkelt att få ihop en änglautställning i vägkyrkan. För den som vill fördjupa sina kunskaper om änglar finns också textmaterial att ta del av.

Sveriges moderna radband Frälsarkransen, skapat av Martin Lönnebo för drygt 20 år sedan och som fått stor genomslagskraft, är också en del i utställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om