Anita brinner för alla flickors rätt till sitt eget liv

Julkampanjen hos Act Svenska kyrkan handlar i år om att bryta traditioner som fråntar flickor och kvinnor rätten till sin kropp och sitt liv, så som tvångsäktenskap, könsstympning och könsrelaterat våld. Men det är inte första året som kampanjen är igång.

"Jag brukar stå vid utgången och sälja saker som oavkortat går till kampanjen. Men det är nog rätt ovanligt att en kyrkoherde gör det", säger Anita Waernqvist med ett skratt.

"Jag brukar stå vid utgången och sälja saker som oavkortat går till kampanjen. Men det är nog rätt ovanligt att en kyrkoherde gör det", säger Anita Waernqvist med ett skratt.

Foto: ACT foto

Vimmerby2021-12-08 11:30

– Det är tredje året vi gör det men man brukar inte höra om det, säger kyrkoherde Anita Waernqvist.

Men någon som pratar om det är just Anita.

– Jag brukar prata om det här varje tillfälle jag får och jag blir ofta rörd för det är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. 

Nu i juletid är det många som är bortbjudna och även då har Anita en tanke om hur man kan tänka annorlunda.

– Istället för att köpa en julklapp eller en blomma kan man skänka pengar i personens namn. Vi har ju redan allt.

Vad kan man göra om man inte har ekonomisk möjlighet att ge?

– Då kan man stanna upp och reflektera över hur bra vi har det. Vad hade hänt med mig om jag hade blivit född i ett annat land? Jag känner ofta tacksamhet att jag som kvinna föddes i ett land där jag kan bestämma över mitt eget liv och min egen kropp. Men även mitt val av yrke, det är verkligen inte alla länder som hade tillåtit mig som ung kvinna att bli prästvigd. Det hade räckt med ett katolskt land för att jag inte skulle fått samma möjlighet.

Det finns många traditioner som är positiva men det finns även skadliga traditioner menar Waernqvist som vill ta kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv.

– Det är en sorg jag bär med mig är att jag inte kan rädda alla, tänk om det vore min dotter. Även här i Sverige är vi inte så bra som vi tror, säger hon.

Så gör gåvorna skillnad:

Studiestöd
580 kronor räcker till ett års skolstipendium för en flicka i Indien.

Skyddsnät mot könsstympning
300 kronor räcker till att en vuxen stödperson under en månad kan hjälpa flickor från könsstympning i Tanzania.

Juridisk hjälp
 150 kronor räcker till familjerättsutbildning för en person i Palestina vilket behövs för att säkerställa att barn inte gifts bort och att flickor och pojkar har samma rätt att ärva och äga mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!