Anna-Karin släpper ny bok om Dackefejden

Dacke får inte glömmas bort. Det menar Anna-Karin Karlsson som nu kommer ut med en historisk roman om upprorsmannen Dacke som utmanade Gustav Vasas maktmonopol.

Anna-Karin Karlsson med sin nya bok Dacke lever del 1.

Anna-Karin Karlsson med sin nya bok Dacke lever del 1.

Foto: Sven Vejde

Vimmerby2023-07-19 12:00

Vid ett runt litet bord utanför Vimmerby bokhandel på Stortorget träffar Vimmerby Tidning Anna-Karin Karlsson. Mitt i turistvimlet står hon där för att lansera sin roman om den småländska upprorsmannen Dacke. Det är hennes debutroman. En roman om upprorsmannen som kunde ändrat Sveriges roll som stormakt om det lyckats menar Anna-Karin Karlsson, som också tycker att Dacke blivit bortglömd och är orättvis behandlad i historien.  

– Dacke gjorde inte uppror för egen vinning. Han ville att allmogen skulle kunna klara sig själva och inte bli våldförda av fogdarna som drev in skatter. Vasa hittade hela tiden på nya skatter. När bönder släppte ut sina grisar i skogarna för slutgödning innan jul så införde Gustav Vasa genast ollonskatt. Då fick Dacke nog och dräpte en fogde. Efter första mordet drog Dacke med sina 30-tal mannar vidare till Våxtorp. Efter en månad var de 1000 man som tågade mot Stockholm och stred mot kungens knektar. De klarade sig bra i strid i skogarna men inte på öppna fält då de saknade vapen, säger Anna-Karin Karlsson.

Det som förvånat Anna-Karin Karlsson är att personer under 30 år inte vet vem Dacke var och hans roll i historien. Dackefejden är en historiskt viktigt folkligt uppror menar hon mot en kungs ambition att centralisera makten helt i sina händer. Mindre känt är att upproret också var ett uppror mot den protestantiska reformationen som Gustav Vasa genomdrev. Dacke ville behålla den katolska kyrkoordningen. Om okunskapen är stor om Dacke bland de yngre så finns intresset istället bland de äldre.

– Det är mest män i 70-års åldern som köper boken, berättar Anna-Karin Karlsson.

undefined
Anders Sjöström efterlyser ett nytt Dackeuppror.

Att intresset finns bland de äldre bekräftas under intervjun när Anders Sjöström från Vimmerby kommer fram och vill få boken signerad.

– Jag har varit intresserad av Dackefejden tidigare, säger Anders Sjöström, som också menar Dackes uppror mot överheten borde ge inspiration idag.

– Stockholm lyssnar inte på oss ute i landet! Jag tycker att vi måste protestera mera och inte bara knyta näven i byxfickorna.

undefined
Gustav Vasa Här en bild på Gutav Vasa Dock är det svårt att hitta bilder på Nils Dacke.

Dackeupproret och det som sedan kallades Dackefejden höll på ett drygt år. Gustav Vasa hyrde in tyska legoknektar och tills slut fångades Dacke in 1543 och blev avrättad av fogdens män. Dackefejden var slut. Men Anna-Karin Karlsson har redan börjat skriva på en andra del.

– Det kommer handla mer om Gustav Vasa som kom lite i skymundan i första delen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!