- Det känns väldigt stort, och det är en fantastisk bra erfarenhet för framtiden, säger Lindha Linström och Anna Johansson.
Nervösa har de inte hunnit att bli. Inte än. Än så länge är det träning, träning och åter träning som gäller. Så har det varit sen de vann SM på hemmaplan i februari. Det var då de kvalificerade sig till NM. Kort efter fick de veta vilka råvaror som ingår i den ena av två trerättersmenyer de ska laga i helgen.
- Den har vi kombinerat och tränat en hel del på. Men den andra menyn som vi ska laga på lördagen vet vi inget om. Inte mer än att flambering ingår som ett moment. Men om det är till förrätt, varmrätt eller desserten vet vi inte, berättar de.
Vann SM
När SM gick på restaurangskolan i Vimmerby i början av februari var Vimmerbyeleverna ett av sex lag som kvalificerat sig till finalen. de tog hem segern i finalen och ska nu tillsammans med segrarna i serveringsfinalen, två gymnasieelever från Helsingborg, försvara de svenska färgerna mot unga kockar från Finland, Norge, Danmark och Island.
- Vi vet inget alls om våra konkurrenter.
Tävlingen är öppen för alla kockstuderande och yrkesverksamma kockar som ännu inte fyllt 23 år. Så det är inte bara gymnasieelever som kan vara med och tävla.
På fredag åker de båda Vimmerbyeleverna tillsammans med sina lärare till Göteborg där tävlingen avgörs på fredag och lördag. Fredagskvällens meny är den de tränat en hel del på.
- Vi ska göra en kycklingterrin med en ljummen grönsaksragu och en basilicumredktion till förrätt, sen blir det pocherad rödtunga med svamprisotto och parmesansås samt gratinerad blåmussla som varmrätt och slutligen blir det en mandeltatlett med en rabarbersorbé och chokladtryffel och apelsinsås som dessert,
Teorin svårast
Lördagen inleds med ett teoretiskt prov. Det bedömer de båda Vimmerbyeleverna som det svåraste momentet i tävlingen.
- Dom praktiska proven klarar vi bra. Vi är så samkörda och jobbar bra ihop, säger de.
Efter teorin får de veta vilka råvaror som ingår i den trerättersmeny för tolvpersoner som de ska laga på lördagen.
- Då gäller det att inte låsa sig utan snabbt få fram bra idéer Vi kanske har en timme på oss att få ihop en bra meny. Sen har vi maximalt tre och en halv timme på oss tills allt ska vara serverat.
Domarna granskar hela arbetet i detalj.
- De kollar arbetsupplägg, att vi tar vara på allt, hygien och sån saker.
Slutligen korar domarna vem som blir nordisk mästare. Ett mästerskap som alltså kan hamna i Vimmerby. Hur det än går ser Anna Johansson och Lindha Lindström sitt deltagande som en stor merit.
- Det ger oerhört mycket. Både självkänsla och självförtroende, och det gör det säkert lättare att få jobb, och vill man tävla i framtiden igen så har man många goda erfarenheter med sig.
Men några ytterligare tävlingar är inte aktuellt för tillfället.
- Det är väldigt intensivt inför en tävling. men får vi smälta dom här så kanske det blir fler tävlingar i framtiden.
Ve,m vet, det kanske rent av kan bli ett EM efter NM...
Anna o Lindha ska försvara Sveriges färger i köket
De vet inte vilka råvaror de ska använda. Bara att de ska flambera någon av rätterna. De har tre och en halvtimme på sig att laga en trerättersmeny till tolv personer.På fredag och lördag tävlar Vimmerbyeleverna Lindha Lindström och Anna Johansson i Nordiska mästerskapet för unga kockar.
Knivskarpa i köket. Vimmerbyeleverna Anna Johansson och Lindha Lindström vann SM för unga kockar. I helgen ska de försvara de svenska fäörgerna mot danskar, norrmän, finländare och islänningar vid NM.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!