Anneli från Vimmerby är med i Elitstyrkans Hemligheter

Ingen mat på flera dagar kombinerat med extremt mycket träning och utmaningar. Vimmerbybon Anneli Rimås berättar om inspelningen av Elitstyrkans Hemligheter. "Det var helt fruktansvärt. Jag var inställd på att det skulle vara värre än på TV men det var jättemycket värre. Men jättehäftigt att se vad man faktiskt är kapabel till."

Här är alla deltagare i Elitstyrkans Hemligheter. Anneli Rimås är på den övre raden, åtta från vänster.

Här är alla deltagare i Elitstyrkans Hemligheter. Anneli Rimås är på den övre raden, åtta från vänster.

Foto: Jakob Dahlstrom

Vimmerby2024-10-01 12:10

Tio minuter in i avsnittet av Elitstyrkans Hemligheter, kände Vimmerbybon Anneli Rimås "Åh, det här hade jag velat göra!". Hon var hemma hos en vän förra våren när hon såg programmet för första gången och kände att hon bara måste söka.

– Jag förväntade mig att min vän skulle börja garva men det gör hon inte. Istället säger hon "sök då", berättar Anneli Rimås.

Den stora motivationen för Anneli var att testa sin mentala styrka.

– Jag vet att jag är stark psykiskt för jag har gått igenom mycket, men jag ville ha ett kvitto på det. Jag var nyfiken på vad som händer när man plockar bort alla barriärer som finns, alla försvar och murar och se vad som finns kvar där längst inne, säger Anneli Rimås.

Årets säsong har spelats in i Skåne och under ledning av före detta elitsoldater ska deltagarna ta sig igenom en uttagningsprocess liknande den som görs för att bli soldat inom svenska försvaret, beskriver TV4.

"Fasader som rämnar och insikter som kommer som käftsmällar. Det är en tuff säsong, på många olika sätt, som väntar rekryterna", säger Petra ”Pam” Malm, en av ledarna i programmet i ett pressmeddelande på tv4.se.

Men hur förbereder man sig inför något som programmet själva beskriver som "en av världens tuffaste utmaningar"?

– Man har en ryggsäck med 20 kilo på ryggen hela tiden. Så träningen inför blev att traska sjukt länge med en tung ryggsäck. Jag var ute och gick hela sommaren i majsfält, i backar och överallt. Först gick jag platt men sen började jag gå Djursdalarundan som är rätt kuperad. Detta såklart kombinerat med annan fysisk träning för att bli stark och uthållig, säger Anneli Rimås.

Att förbereda sig mentalt var också en viktig del i att ladda upp inför programmet.

– När det blir riktigt tufft kommer hjärnan att hitta orsaker att sluta. Man måste ha ett tydligt "varför" till att man är med och det hade jag, jag ville verkligen. Så det mentala blev aldrig ett problem, jag kände mig jättestark mentalt och hade aldrig en tanke på att ge upp. Jag ville nå in i mig själv och då behövde jag gå förbi många av mina egna gränser. Och jag var beredd att göra det.

Vad var mest utmanande fysiskt respektive psykiskt?

– För alla som är med är det absolut det psykiska. Det handlar om 80 procent psyke, 20 procent fysik skulle jag säga. Man måste vara vältränad, annars går det inte. Men det är det mentala som är den stora nöten att palla, säger hon.

undefined
"Det är mycket extrema situationer där man testar psyket", säger Anneli Rimås om sin medverkan i tv-satsningen där hon också fick vänner för livet i de andra deltagarna. "Det var så många personligheter som jag blev djupt imponerad av".

I årets säsong kastas deltagarna in i en tuff situation redan tidigt i programmet, när de på hög höjd från en helikopter väntas lösa en utmaning.

Ingen mjukstart direkt?

– Det var så coolt! Det var första gången jag flög helikopter men jag hade ändå sinnesnärvaro att kunna njuta av stunden.

Till vardags är Anneli Rimås hotelldirektör i Vimmerby och van i rollen som ledare och någon som har kontroll på läget. Under inspelningen var kontroll något hon dock fick släppa helt.

– Man förlorar all kontroll över allting, man bryts ner snabbt. Man har ingen aning om man får sova eller hur länge. Vi åt inte mat på två dygn i början. Någon annan fattade alla beslut och jag åkte med men jag tyckte faktiskt det var ganska skönt.

– Att göra sådant som känns helt skevt men man gör det ändå. Det är jättehäftigt att se vad man faktiskt är kapabel till, säger Rimås.

Hur blir det att se sig själv på TV?

– Väldigt känslosamt. Jag gjorde en stor resa i mig själv under den här perioden och att få se det ett år senare tror jag sätter igång processer igen. Men också att se alla andra som är med, vi möttes på djupet och vi blev vänner för livet.

Säsongen har premiär 21 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!