Anneli om löftet att lämna KF: Vi tar det sen

Anneli Jakobsson har som alla andra Sverigedemokrater skrivit på ett kontrakt om att lämna alla politiska uppdrag i kommunen om hon lämnar partiet. Nu när hon inte längre är medlem i SD vill hon inte säga hur hon tänker göra med det löftet.

Anneli Jakobsson har suttit i fullmäktige för SD sen valet 2014. Nu har hon lämnat partiet som också kräver att hon lämnar över sin plats i KF till någon annan SD-ledamot.

Anneli Jakobsson har suttit i fullmäktige för SD sen valet 2014. Nu har hon lämnat partiet som också kräver att hon lämnar över sin plats i KF till någon annan SD-ledamot.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-14 18:10

– Jag återkommer med besked om detta vid senare tillfälle. Vi för en diskussion, säger hon.

Vilka vi är och vad som diskuteras vill hon inte säga något om. Hon upprepar endast att hon ställer upp för en intervju efter fredag.

Du har ju skrivit på en försäkran om att lämna alla uppdrag om du lämnat partiet?

– Det kanske jag har gjort.

Så du kan tänka dig att sitta kvar trots löftet och att du inte längre tillhör SD?

– Vi tar en vidare diskussion om det sen.

Mattias Bäckström Johansson, ordförande i SD:s partidistrikt i Kalmar län vet heller inte om hon avser att sitta kvar som politisk vilde eller följa löftet i kontraktet. 

– Det är ju ett moraliskt kontrakt, men som man förväntas leva upp till. Huruvida det följs är ju upp till var och en och jag har inte fått något besked i det avseendet från Anneli Jakobsson. Men vi uppmanar ju att man ska lämna platsen så att den kan tillsättas med någon som tillhör partiet, säger han.

Sen SD kom in i fullmäktige 2010 har tre invalda ledamöter valt att lämna uppdraget innan mandatperioden tagit slut. Enligt kommunkansliet är det Tomas Holmberg, december 2011, Bengt Barksamt, november 2016 och Stefan Silverek, oktober 2018.

Anneli Jakobssons företrädare som förstanamn på partiets valsedel, Sandor Högye, uteslöts ur Sverigedemokraterna 2018, efter ett antal spektakulära uttalanden. Bland annat om att ungdomar i Sverige skulle beväpna sig på grund av ett pågående krig i landet.

Han avsade sig dock aldrig platsen i fullmäktige, utan uteblev från sammanträden och fanns sen inte med på partiets lista i kommunvalet 2018.

Vad som nu sker med Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp återstår att se. SD är tillsammans med moderaterna fullmäktiges tredje största parti med sex mandat i församlingen som totalt har 49 platser.

Fyra av SD:s platser innehas av personer i den nyvalda SD-styrelsen, Jimmy Rödin, Petra Whidotti, Emil Larsson och Peter Bengtsson. De två övriga ordinarie platserna innehas av Anneli och Kjell Jakobsson, som båda också tillhörde den tidigare styrelsen som petades av årsmötet. Det gjorde även första ersättaren Mats Hennestig. 

På onsdagen hade Mattias Bäckström Johansson inte kännedom om några flera i den petade SD-styrelsen lämnat partiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!