Anneli vill hjälpa andra med psykisk ohälsa

Anneli Rosenqvist lider av psykisk ohälsa. Stunder har hon varit så djupt deprimerad att hon försökt ta sitt liv. Med läkarnas hjälp mår hon i dag mycket bättre och hennes drivkraft är att hjälpa andra med samma problem ? som Hjärnkollsambassadör.

Annelie Rosenqvist, med hunden Foxi, lider av Bipolär sjukdom eller psykisk ohälsa som man säger i vardagstal. Nu är hon Hjärnkollsambassadör och vill hjälpa andra med samma problem.

Annelie Rosenqvist, med hunden Foxi, lider av Bipolär sjukdom eller psykisk ohälsa som man säger i vardagstal. Nu är hon Hjärnkollsambassadör och vill hjälpa andra med samma problem.

Foto: Charlotte Madestam

Vimmerby2016-05-06 07:50

En del som har psykisk ohälsa, eller bipolär läggning som det egentligen heter, är rädda för att träda fram och berätta om sin vardag.

Med Anneli Rosenqvist i Hultsfred kan man säga att det är precis tvärt om. Hon är öppen med sina problem och hoppas att det ska hjälpa andra att våga ta del av den gemenskap som finns.

Startade förening

För fem år sedan tog Annelie Rosenqvist initiativet till så kallade självhjälpsgrupper, som med åren utvecklades till en förening, RSMH Hultsfred/Vimmerby, som står för Riksförbundet för social och mental hälsa.

? Vi var fem medlemmar till en början och fick hjälp att starta en förening tillsammans med Vimmerby, berättar Anneli Rosenqvist, som är vice ordförande. I dag har medlemsantalet dubblerats.

Självhjälpsgrupperna finns fortfarande kvar. Varje torsdag träffas man på Träffpunkt Stationen för olika aktiviteter, exempelvis skaparverkstäder. Gemenskapen upplevs som oerhört betydelsefull för många människor.

? Här kan vi med gemensamma erfarenheter dela med oss av våra upplevelser, stötta varandra och tillsammans göra något åt vår livssituation. Man får hjälp att hitta en vardag som fungerar och får känna sig delaktig i samhället. Det är viktigt.

Sjuk sedan 2009

Anneli Rosenqvist blev sjuk för sju år sedan. Stundtals mådde hon så dåligt att hon försökte ta sitt liv, så hon låg inlagd på psykiatrin i Västervik under hela 2010.

? Nu när jag tänker tillbaka tror jag att jag levt med det här hela mitt liv, under vissa perioder särskilt på hösten. Men jag blev istället klassad som utbränd innan jag fick min diagnos, som är av lättare art, bipolär typ tre.

Många särbehandlas

Anneli Rosenqvist, som arbetat som undersköterska under hela sitt yrkesverksamma liv, vet att många särbehandlas på sin arbetsplats sedan man fått diagnosen.

? Jag har inte bara hört många andra vittna om att de kränkts och diskriminerats av chefer eller kollegor, utan jag har tyvärr också tvingats uppleva att jag inte behandlas på ett bra sätt alla gånger. Det är nog egentligen bara familj och vänner, och de som själva varit i samma situation förstås, som riktigt förstår vad det innebär att ha psykisk ohälsa.

? Om man känner sig kränkt är det viktigt att kontakta en facklig ombudsman, som kan hjälpa till. Så i november utbildade hon sig till Hjärnkollsambassadör och nu är målsättningen att börja föreläsa, för att sprida information och slå hål på myterna om psykisk ohälsa.

? Det räcker många gånger att man bara nämner att man har psykisk ohälsa, så särbehandlas man eller idiotförklaras ? men jag är ju samma människa. Samma Anneli som innan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om