Annelie knep SM-guldet i bruksridning

Annelie af Ekenstam är en hejare på att få sin fjordhäst Yrja att göra helomvändning i trånga utrymmen, gå över broar utan att rygga och att gå över en presenning eller skritta över en gatubrunn. Hon är också en mästare på att hålla Yrja lugn när hon utsätts för stressmoment som fladdrande saker och plötsliga ljudeffekter.
Svensk mästare, rentav. Nyligen tog Annelie hem sin andra SM-titel i bruksridning.
- Det handlar om bra kommunikation med hästen och grundtrygghet som man kan ha nytta av i vardagen.

Vimmerby2015-08-20 06:40


I Svenska Mästerskapen i brukskörning, bruksridning och skogskörning knep Vimmerbytjejen Annelie af Ekenstam segern i bruksridning med sin fjordhäst Yrja och hon kom dessutom på 12:e plats i brukskörning.
De bästa ekipagen från varje län i Sverige gjorde upp i värmländska Kil och det var inte bara Annelie af Ekenstam som gjorde bra ifrån sig från Vimmerby - på femte plats i brukskörning ponny kom Pia Young från Vimmerby med sin shetlandsponny Herkules.
Grenarna bruksridning och brukskörning har sitt ursprung i hur hästen förr användes inom jord- och skogsbruk.
- Ett väldigt bra sätt att träna vardagslydnad på. Jag har varit hästintresserad i 30 år, men intresset för bruksridning och brukskörning vaknade för sju-åtta år sedan. Det är enkelt att träna hemma genom att utsätta hästen för situationer som kan uppstå i vardagen. Resultatet, om man är lugn och noggrann, är en trygg och harmonisk häst, säger Annelie af Ekenstam.
I brukskörning kör man med en fyrhjulsvagn och hindren kan bestå i att backa in i ett garage, att lasta och lossa saker från en mjölkbrygga och liknande. I bruksridning tävlar man i olika delmoment som ska ridas inom en maxtid.
- Hästen ska stå stilla vid uppsittning och avsittning och några exempel på moment är att få hästen att gå över en presenning, kliva på en gatubrunn, vända helt om i en trång ruta.
Andra hinder kan vara att passera genom vattenhinder eller gå över en bro utan att hästen stannar eller ryggar, att passera fladdrande föremål eller ljudeffekter, flytta saker över hästens huvud och hoppa över enkla hinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om