Annelie lever vardagslivet på Sicilien

Långa middagar i stort sällskap med hög ljudnivå. Sol. Citroner. Världens bästa pizza. Och mammas pojke livet ut. Värsta Italien-klichéerna, eller?- Nja, det stämmer faktiskt väldigt väl, säger Annelie Tambour, som sedan flera år bor på Sicilien.

Vimmerby2013-11-30 05:07


Snart fyraårige Leonardo Siligato rumsterar om hemma hos mormor och morfar i Vimmerby. Han vill ha Festis. Och tablettask.
- Svenskt godis, vet du. Det saknar man, säger Annelie Tambour, 34, som njuter av att vara hemma i Vimmerby och ta det lite novemberlugnt med Leonardo och lillasyster Vera, 8 månader.
För Vera är det första Sverigebesöket. Men Leonardo är rutinerad. Han är till och med född på BB i Västervik. Annelie Tambour säger att det är först nu, när hon är mamma, som hon riktigt märker skillnaderna i tänk och kultur.
- Italien är inte så långt från Sverige, men det är på många sätt så helt annorlunda. Det tar ett tag innan man riktigt känner av det, men nu gör jag det.

En stor skillnad är synen på framförhållning och planering.
- Där tar man dagen lite mer som den kommer. Alla vet att skolorna öppnar igen efter sommaren i mitten av september- men exakt datum är det lönlöst att få reda på, det blir först klart dagen innan skolan eller förskolan ska öppna. När jag säger att i Sverige vet man detta långt långt i förväg tittar de på mig med stora ögon ...
När hon födde Vera fick hon själv ta med sig handdukar och toalettpapper till sjukhuset. Smärtlindring var inte att tänka på. Men förlossningen var gratis.
- Det märks att Sicilien är en av de fattigaste regionerna i Italien, och de har en annan standard på sjukhusen även om vården är god. För övrigt har vi egen husläkare där, som man kan gå till hur ofta man vill, gratis. Läkaren även hembesök om man är så sjuk att man inte orkar gå dit

Nu går Leonardo på kommunal förskola. När det är föräldramöte är de förlagda till förmiddagarna.
- För att de flesta kvinnor har möjlighet att gå på möte på dagtid. Är man inte hemma själv med barnen de första tre åren är de hos mormor eller farmor.
Mormor må i den här familjen vara en bit bort, men farmor bor nära. Farfar också.
- Hela familjen bor på samma ställe. Jag, min man Guiseppe och barnen bor i ett hus bakom restaurangen vi driver och som Guiseppe tog över efter sina föräldrar. De bor i ett hus alldeles intill och driver en tobaksaffär bredvid restaurangen. Min man har tre systrar - den yngsta bor kvar hos föräldrarna medan de två äldre bor i ett radhus på samma ställe med sina familjer. Vi har hela familjen runt oss.
Och det är?
- Det fungerar faktiskt väldigt bra. Det är många fördelar att ha svärmor och svärfar nära, inte minst nu när vi har barn. Jag började jobba igen på restaurangen i somras.
Restaurangen i Giardini-Naxos är platsen där livet tog en annan vändning för Vimmerbytjejen Annelie Tambour, sommaren 2006. Hon var reseledare på Sicilien och gick ut med några kompisar och mamma och pappa som var på Italiensemester. De åt gott på Guiseppe Siligatos restaurang. Det var kvällen när Italien slog Frankrike i fotbolls-VM med 5-3. Matchen visades på storbildsskärm på restaurangen. Guiseppe var glad. Känslorna flödade.

Men hur hade hon hamnat på Sicilien? Åren 2001-2002 gick hon en turismutbildning i Söderköping. En bussresa till Italien med finslipning av guidning och Annelie Tambours Italienpassion var väckt. Det blev både praktik och sommarjobb på italienska hotell, en termins studier i italienska i Florens och sedan fick hon jobb på Fritidsresor som reseledare 2004.
- 2005 var första sommaren på Sicilien och efter det ville jag bara tillbaka dit. Sicilien har verkligen allt - fantastisk natur, spännande historia, kultur, mat. Det är så äkta och ett riktigt favoritresmål för italienarna själva.

Efter den där restaurangkvällen i Giardini-Naxos minskade inte intresset för Sicilien. Hon gjorde en vinter i Brasilien, men sedan var hon tillbaka 2007, och tog tjänstledigt en vinter för att förkovra sig i italienska för invandrare.
- Jag slutade jobba som reseledare 2008 och började på Guiseppes restaurang 2009.
Sommaren är högsäsong för restaurangen och då är Sverigesemestrar inget alternativ för familjen Siligato-Tambour. Men varje jul har Annelie åkt hem till Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om