Annonserna stoppades – när bluffen upptäcktes

Bluffannonser, en falsk hemsida och en lavinartad ökning av annonsbeställningar har fått Vimmerby Tidning att stoppa en annonskund. "Det här är ett väldigt genomarbetat bedrägeri", säger Christian Ingemarsson, NTM Media.

"Det här är ett väldigt genomarbetat bedrägeri"

"Det här är ett väldigt genomarbetat bedrägeri"

Foto: montage

Vimmerby2023-11-24 16:46

Kunden som nu är polisanmäld kontaktade NTM Media i början av november för att boka marknadsföringsplats i ett flertal av medieföretagets tidningar, däribland Vimmerby Tidning. Annonsplats köptes både på webben och i papperstidningen. 

– Företaget ringde vår innesäljsavdelning för en mindre bokning som sedan ökade snabbt med fler annonser. Från att ha startat runt 50 000 kronor gick det upp till 600 000 kronor på mindre än en månad, berättar Christian Ingemarsson. 

Christian Ingemarsson vill nu varna för att köpa något från avsändaren i annonserna. Uppgifterna NTM Media hade var att annonsören var ett företag i Luleå där kontaktpersonen hette Jan och att fakturorna skulle skickas till Göran på Rudolfssons Grävmaskiner AB på Öland. 

Den snabba ökningen fick NTM Media att reagera. En kreditkontroll gjordes av både Luleåföretaget och Rudolfsson Grävmaskiner AB. 

– Det såg jättebra ut. Det fanns inga betalningsanmärkningar, kreditvärdigheten var väldigt hög och bolagen var inte nystartade. De använde mejladresser som stämde och hemsidan var korrekt, den här bluffen var i det närmaste omöjlig att se igenom, säger Christian Ingemarsson. 

När bokningarna av annonsplatser fortsatte att öka togs ett beslut den 21 november om att stoppa fortsatta bokningar. Summan för tidigare obetalda annonser låg då på drygt 1 000 000 kronor. 

Samtidigt fick man information om att Nya Wermlands-Tidningen råkat utför exakt samma sak. Det framkom även att en av tidningens läsare blivit lurad efter att ha sett annonsen och kontaktat företaget för att köpa en lastmaskin. Personen ska sedan ha betalat handpenning för en maskin som inte fanns.

Det visade sig att hemsidan för företaget Rudolfssons Grävmaskiner är falsk. Det finns visserligen ett företag med samma namn som drivs av en person som heter Göran Rudolfsson, men den riktiga Göran Rudolfsson har aldrig haft en hemsida för sitt företag. Hans organisationsnummer har blivit kapat och han har upplevt några chockartade veckor. 

När det var som värst fick han 13 fakturor på en vecka. Han beskriver situationen som panikartad.

– Det kom fakturor från alla möjliga håll. Från olika tidningar, Blocket, Eniro och massa andra företag. Jag blev ju tvungen att ringa runt och bestrida allt, säger Göran Rudolfsson som har gjort en polisanmälan.

Han har blivit uppmanad att skicka alla inkommande fakturor till polisen. 

Göran Rudolfsson har tittat på den falska hemsidan och konstaterat att det är hans företagsnamn, adress och organisationsnummer som finns där. Han är bedrövad och orolig för att hans varumärke har skadats av det här.

– Det känns väldigt obehagligt att någon använder mitt organisationsnummer, någon köper saker och fakturorna kommer till mig, säger han och suckar. 

Göran Rudolfsson berättar att han blivit kontaktad av en äldre kvinna som lyckats få fram rätt telefonnummer till rätt företag. Kvinnan undrade när hennes pellets skulle levereras.

– Hon hade betalat 14 000 kronor av sina pensionspengar för att kunna värma upp huset under vintern och blivit blåst av den här bedragaren. Det är ju helt ofattbart att man kan göra så här mot andra människor, säger Göran Rudolfsson. 

Den falska hemsidan fanns kvar under fredagen. Ingen svarar på de fyra telefonnummer som finns under hemsidans kontaktuppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!