Annorlunda adventsfirande i Tuna

Med andedräkten bolmande ur frostnupna mular kom Tinkan och Cesse glatt travande fram till Tuna kyrka. Bjällerklangen hördes på långt håll och många förväntansfulla kyrkobesökare hade samlats vid Tuna kyrka igår för att fira adventsgudstjänst enligt den gamla förordningen.

Birgitta och Per Backman var klädda för att gå i kyrkan en kall advent i slutet av 1800-talet. Tinkan gillade att trava till ljudet av bjällror.

Birgitta och Per Backman var klädda för att gå i kyrkan en kall advent i slutet av 1800-talet. Tinkan gillade att trava till ljudet av bjällror.

Foto:

Vimmerby2012-12-10 07:27


Trots den kyliga morgonen var det flera besökare som valde att ta sig med häst och vagn, eller släde, från Tuna torg till kyrkan. En del hade följt uppmaningen att klä sig i tidstypisk 1800-talsanda med päls, hatt, sjal och långa kjolar, medan andra föredrog varma kläder av modernare snitt.
- Det här är verkligen en kul grej, säger Gertrud och Tomas Pettersson. Det är ju en dröm att få åka häst och släde till kyrkan. Nästa år ska vi se till att skaffa mer tidsenliga kläder.

Havrestölden i Malmgrava
Väl framme vid kyrkstallarna visade det sig att fjärdingsman Rapp (Torsten Ungsäter) fanns på plats för att ta fast Andersson (Åke Hammarskjöld), en tjuv som stulit havre vid gården Malmgrava. Kronvittnet Oskar (Tord Johansson) var mycket säker på sin sak och hade sett spår i snön, trots att det var en snöfri oktoberdag... Rapp tog även hjälp av änkefru Johansson (Virgit Dagnäs) för att lösa den gåtfulla stölden. Mitt i alla kiverier kom kyrkoherde emeritus Anders Wenehult och bjöd in till gudstjänst. Den stackars Andersson fick vackert sitta där i kyrkstocken medan besökarna värmde sig i kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om