Annorlunda sommarjobb - kommunen anställer författare

Ett helt gäng med litteraturrecensenter är redan igång i Vimmerby. På måndag utökas den litterära kretsen med fyra ungdomar som kommer att sommarjobba som författare.

Tre av fyra sommarjobbande författare. Från vänster: Jacob Hjelm, Jenny-Amanda Perälä, Anna Mellergård, litteraturutvecklare, och Casper Roth.

Tre av fyra sommarjobbande författare. Från vänster: Jacob Hjelm, Jenny-Amanda Perälä, Anna Mellergård, litteraturutvecklare, och Casper Roth.

Foto: Privat

Vimmerby2020-07-16 18:15

Jenny-Amanda Perälä är en av fyra som börjar sitt nya jobb som författare på måndag. Hon är 17 år och studerar ekonomi med inriktning juridik på Västerviks gymnasium. Att få ett sommarjobb var inte helt enkelt i år. 

– Det var inte så jättemycket som fanns som jag var intresserad av. Jag valde turism och café och sen så hände det inget på en stund och jag tänkte att jag nog inte får något sommarjobb men så kom det här. Jag läste beskrivningen och tänkte att det här är ganska långt ifrån någonting jag gjort innan, men jag är väldigt intresserad av att skriva så jag tänkte att det här kanske blir jättebra, säger hon. 

Vad har du för förväntningar på författarjobbet?

– Jag vet inte riktigt om jag har några förväntningar, jag förväntar mig bara att göra något väldigt, väldigt annorlunda. 

Anna Mellergård, litteraturutvecklare är hjärnan bakom projektet och också den som kommer att handleda de unga författarna. 

– Som litteraturnod så får vi vara ett gott exempel och visa att det här är ett sätt att både uppmuntra unga människor att lära sig mer kring litteratur och skapande, men också att visa att det här är ett jobb, säger Anna Mellergård.

Under fyra timmar om dagen i tre veckors tid kommer ungdomarna få ägna sig åt research och skrivande för att i slutändan lämna in skriftligt material. Ämnet för skrivandet blir "Vad betyder det för dig att bo i hela världens Astrid Lindgrens födelsestad?" Något som det finns behov av att undersöka menar Anna Mellergård. 

– Det ska inte bli någon reklam, det ska inte bli någon slags turistbroschyr, är det så att någon säger att Astrid Lindgren inte har betytt något för mig, så är det också intressant, säger hon. 

I uppdraget ingår att intervjua personer i olika åldersgrupper. I vilken form det skrivna materialet utformas är upp till författarna själva. 

– Först och främst får vi fram skriftligt material, där kan det variera mellan lite mer journalistisk artikel eller mer poetiskt eller skönlitterärt, där får de frihet, säger Mellergård. 

En relation till Astrid Lindgrens litteratur har blivande författaren Jenny-Amanda Perälä med sig sen barnsben.

– Jag är ju uppväxt med hennes böcker. Jag läste mycket själv när jag började läsa. Jag har alltid bott i Vimmerby och har spenderat många somrar på Astrid Lindgrens Värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!