Vimmerbyforskaren tilldelas fint pris

Bara några veckor efter att Vimmerbyforskaren Jenny Mjösberg fick anslag för sin astmaforskning är det dags för nästa pris.

Forskaren Jenny Mjösberg från Vimmerby får nu ytterligare ett hedersamt pris för sin forskning.

Forskaren Jenny Mjösberg från Vimmerby får nu ytterligare ett hedersamt pris för sin forskning.

Foto: Privat

Vimmerby2023-03-02 16:47

Hon är nu en av fem svenska forskare som blir årets Göran Gustafsson-pristagare. Sammanlagt får de dela på 30 miljoner kronor. Det handlar om sex miljoner kronor per forskare där 300 000 kronor är ett personligt pris och resten är ett anslag fördelat på tre år.

Jenny Mjösberg är född och uppvuxen i Vimmerby och arbetar sedan 2012 som forskare på Karolinska Institutet i Stockholm där hon har två forskningsgrupper. 

Priset hon nu får motta är kopplat till hennes forskning om immunsystemet i tarmen då hon för några år sedan gjorde en viktig upptäckt kring de vita blodkroppar som är en del av kroppens immunförsvar. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till att hitta exakt vilka tarmlymfocyter som bidrar till sjukdomen IBD (Crohns sjukdom och ulcerös kolit) och kolorektal cancer (cancer i tjock- och ändtarmen)

– Det vi vill åstadkomma med vår forskning är först och främst att skapa en större förståelse för immunsystemet i tarmen hos människan som man fortfarande inte vet tillräckligt mycket om, säger hon i ett pressmedelande från Kungliga Vetenskapsakademin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!