Anrikt Vimmerbyföretag i konkurs

Anrika Vimmerbybageriet Vibako går i konkurs. ”När intäkterna inte räcker till både löner och leverantörer måste man göra något”, säger ägaren Herluf Nessen.

Vibako går i konkurs efter stort tapp i och med ALV:s stängning. Ägaren Herluf Nessen, som startade bageriet 1988, tror dock att det finns goda chanser att någon vill driva företaget vidare.

Vibako går i konkurs efter stort tapp i och med ALV:s stängning. Ägaren Herluf Nessen, som startade bageriet 1988, tror dock att det finns goda chanser att någon vill driva företaget vidare.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-08-12 09:23

Vibako har bakat bröd sedan 1988. Efter en knackig vår har företaget nu lämnat in konkursansökan.

– Det är många faktorer som spelat in, men spiken i kistan var när Astrid Lindgrens Värld stängde. Där tappade vi inte bara vår största kund under sommarsäsongen utan också alla boendeanläggningarna, säger Nessen.

Annat som frestat på företagets ekonomi är tuff konkurrens i matbutikernas bröddiskar.

– Det är svårt att möta priset från billigt djupfryst bröd, men framförallt är det butikernas bakeoff som är den största faktorn.

Men det är beslutet att stänga ALV som blev avgörande. Herluf Nessen säger att försäljningen minskade med 50 procent under juni, jämfört med ett normalår.

– Julisiffrorna har jag inte, men de är mycket värre.

Han tror ändå på Vibakos framtid. Den närmaste månaden fortsätter företaget sin verksamhet under konkursförvaltaren och grundaren hoppas på försäljning av bolaget.

– För min egen del är det inga konstigheter, jag har varit bagare sedan 1967 och är pensionär. Men jag har åtta anställda och vet att vi fyller ett behov på den lokala marknaden. Det som hänt under det här året är extraordinärt.

Du tror att någon vill ta över?

– Jag skulle vilja säga att utsikterna är ganska stora. Just nu var det här bästa lösningen, vi har tittat på olika alternativ men när intäkterna inte räcker till både löner och leverantörer måste man göra något. Det har känts tungt, men när jag väl tog beslutet känns det ändå rätt.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!