Anrik industri i Vimmerby säljs till spanskt bolag

Svensk Tryckgjutning AB (STG) i Vimmerby säljs, det meddelade företaget själva på måndagen. "Det är känslofullt på alla sätt", säger Peter Hjelte, som varit vd för familjeföretaget i 25 år.

"Jag tror att det kan bli väldigt spännande och bra, både för vår personal, företaget och för Vimmerby", säger STG:s vd Peter Hjelte om beskedet att man nu säljer de familjeägda företaget.

"Jag tror att det kan bli väldigt spännande och bra, både för vår personal, företaget och för Vimmerby", säger STG:s vd Peter Hjelte om beskedet att man nu säljer de familjeägda företaget.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-04-03 14:46

Det familjeägda företaget säljs till Teknia Manufacturing Group S.L.U, ett spanskt bolag, och köpet innebär ett namnbyte till Teknia Vimmerby. Enligt STG:s vd Peter Hjelte är det många känslor inblandade i det faktum att man nu säger farväl till familjenamnet STG.

– Det är klart att det är känslofullt på alla sätt, det går inte att säga annat. Jag har växt upp med företaget sedan jag var liten och jobbat här själv i 35 år, de senaste 25 som VD. Jag tycker själv att jag har tagit det från en nivå till en annan och nu känner vi att det är dags att någonting annat kommer in och tar det vidare. Ingenting varar för evigt, säger han till Vimmerby Tidning. 

Peter Hjelte berättar att man är väldigt nöjda med beslutet att sälja och att det känns positivt att nu komma med beskedet.

– Jag tror att det kan bli väldigt spännande och bra, både för vår personal, företaget och för Vimmerby. Beslutet är någonting som familjen som äger företaget diskuterat och kommit fram till och vi har såklart tittat på rätt typ av köpare, säger han.

Vad gör just Teknia till rätt köpare?

– De är sedan länge verksamma inom vårt affärsområde och har gjuterier i både Spanien, Mexico, Rumänien och så vidare.

undefined
Enligt vd:n Peter Hjelte kommer de cirka 100 antällda inte att påverkas och organisationen som driver företaget kommer att behållas intakt.

STG omsatte cirka 200 miljoner kronor förra året och har i dagsläget omkring 100 anställda. Enligt vd:n kommer personalen inte att påverkas av försäljningen. 

– De påverkas inte alls, som det är just nu. Allt kommer att vara intakt, organisationen som leder STG idag kommer också att fortsätta på samma sätt, säger Peter Hjelte.

Sitter du kvar som vd?

– Ja, det gör jag så länge jag tycker att det är roligt och det gör jag fortfarande. Det här är en ny dimension i mitt arbetsliv och jag tycker att det ska bli väldigt spännande att jobba tillsammans med Teknia.

undefined
"Det här är en ny dimension i mitt arbetsliv och jag tycker att det ska bli väldigt spännande att jobba tillsammans med Teknia", säger Peter Hjelte.

Kan företaget komma att växa på sikt?

– Det är det som är tanken och frågan är egentligen bara vad Vimmerby kan förmå med arbetskraft, det är det enda som kan göra det svårt att växa. Vi är väl etablerade och marknaden för det vi gör ser god ut, säger Peter Hjelte.

I pressmeddelandet säger Teknia Manufacturings vd Javier Quesada de Luis att "förvärvet av STG är en del strategin för att öka vår produktionskapacitet inom den växande teknologi som pressgjutning av aluminium är, samtidigt som vi införlivar en ny, högspecialiserad teknologi magnesiumgjutning."

undefined
I och med försäljningen får STG, som startades 1967, ett nytt namn. Namnbytet kommer att implementeras stegvis och det kan komma att ta ett tag innan det satt sig helt och hållet, menar vd:n Peter Hjelte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!