Ansökan om arbetstillstånd inlämnad – "Vi bara hoppas"

En ansökan om arbetstillstånd för Halil Berisha har nu lämnats in till Migrationsverket. För familjen är det fortfarande en ansträngd väntan på att kunna komma tillbaka till Sverige.

Halil Berisha i mitten av bilden tillsammans med sin fru Shpresa t.v och döttrarna Enisa och Eliza vid avfärden från Korskyrkan i Vimmerby den 4 november. Nu har en ansökan om arbetstillstånd lämnats in för Halil som har en fast tjänst som väntar på honom på Borghaga i Vimmerby.

Halil Berisha i mitten av bilden tillsammans med sin fru Shpresa t.v och döttrarna Enisa och Eliza vid avfärden från Korskyrkan i Vimmerby den 4 november. Nu har en ansökan om arbetstillstånd lämnats in för Halil som har en fast tjänst som väntar på honom på Borghaga i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-06 12:47

– Jag vet inte när det kan bli. Vi kan bara hoppas att vi snart kan komma hem igen. Det är jobbigt och det är värst för barnen, säger Halil Berisha när Vimmerby Tidning når honom och familjen som nu befinner sig någonstans i Kosovo.

Det har nu gått en dryg månad sedan de hämtades av gränspolisen i Vimmerby: Det skedde ett tiotal dagar efter gränspolisen slog till mot gymnasiet i Vimmerby och grep sonen Alkind, 18.

Nu har alla dokument som krävs för att ansöka om arbetstillstånd lämnats in till Migrationsverket. Det bekräftar Lennart Nilsson som är en av de som bistår familjen med hjälp och myndighetskontakter i sverige.

– Det är en diger lunta på 156 sidor och den innehåller allt som krävs. Arbetsgivarintyg från avdelningschefen på Borghaga där Halil har en fast tjänst och godkännande från facket och övriga handlingar, säger Lennart Nilsson.

Församlingen i Korskyrkan hade kontakt med familjen på söndagen.

– Det var en känslosam stund och vi bad för dem och att de snart ska kunna återvända, säger Lennart Nilsson.

Halil Berisha säger att han fick veta att arbetstillståndet nu lämnats in av Lennart Nilsson. Familjen bor tillfälligt i en liten bostad någonstans i Kosovo. De har via vänner i Sverige fått hjälp med att få tak över huvudet.

Men situationen är kämpig för familjen, berättar Halil Berisha.

– Vi kan inte gå ut någonstans. Barnen är rädda och mår inte alls bra. De gråter varje dag och är närmast apatiska. Vi saknar våra vänner och kompisar. Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi får från alla våra vänner i Vimmerby. Vi hoppas att vi snart kan komma hem igen, det är framför allt barnen jag tänker på, säger Halil Berisha.

Hur lång handläggningstiden tar för Migrationsverket att hantera arbetstillståndet är ovisst. Enligt uppgifter på verkets hemsida kan 75 procent av liknande ansökningar vara klara för beslut inom en månad, men verket betonar samtidigt att det inte är någon garanti.

Ett beviljat arbetstillstånd gäller i två år och kan därefter förlängas i ytterligare två år om det även efter det finns ett anställningsförhållande. Det kan vara skäl för att få ett permanent uppehållstillstånd.

Om en förälder har ett arbetstillstånd omfattar det även respektive och barn. Också en ungdom under 21 år kan omfattas av det om ungdomen lever i en nära relation till föräldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!