Tidigare i veckan berättade Vimmerby Tidning att primärkommunens besparingar givit resultat och att man lyckats göra ett plusresultat på nära 11 miljoner för 2024. Det totala resultatet för hela kommunkoncernen, alltså inräknat de kommunala bolagen, hamnar på minus 3,6 miljoner och en av anledningarna till det är att Vimmerby Energi och Miljö, Vemab, gör kraftiga förluster.
– Vi har ett tufft år bakom oss, vilket också visat sig i tidigare delårsbokslut. För att vara tjatig är resultatet kopplat väldigt mycket till fjärrvärmeverksamheten, bränslepriser och elpriser som inte riktigt lirat med bedömningarna vi gjorde när vi satte budgeten, säger Olle Fogelin, vd för Vimmerby Energi- och Miljö, under en pressträff på torsdagen.
Tittar man på prognosen som bolaget gav i augusti så spådde den ett minusresultat på cirka 8,5 miljoner kronor, jämfört med det budgeterade plusresultatet på omkring 14,5 miljoner kronor. Facit visar nu att Vemab kom ur 2024 med 9,5 miljoner i underskott, det vill säga 24 miljoner ifrån den satta budgeten.
– När man bryter ner det per verksamhet så ser vi ju att det är värmeverksamheten som gör den stora förlusten gentemot budget, säger Vemabs administrativa chef Marie Arvidsson.
Enligt årsredovisningen skiljer sig bränslekostnaderna från budgeterade nivåer med ungefär 9 miljoner kronor och det totala resultatet för specifikt fjärrvärmedelen är minus 21 miljoner kronor.
– Vår produktion är nära kopplad till biobränsle och vi ser att många andra bolag är i samma situation som vi, säger Marie Arvidsson.
När det gäller renhållningsverksamheten syns ett överskott men det är pengar som inte kan räknas in i resultatet, de ska fonderas för återgång över ett visst antal år, förklarar Marie Arvidsson. Motorn i resultatet är nätverksamheten, som gör nästan 14 miljoner plus vilket ligger i linje med den satta budgeten.
– Vi får inte tjäna pengar på VA och renhållning utan det ska vara kostnadsneutralt, men det går inte att pricka exakt på nollan varje år, säger Olle Fogelin.
Baserat på den senaste prognosen är resultatet inte chockartat, menar vd:n.
– Vi styr inte väder, vind och elpriser och jag tycker att vi är ganska duktiga på att göra prognoser. Vi är inte ensamma om att sitta i den tuffa fjärrvärmesituationen. Här i Vimmerby så eldar vi flis och restprodukter från skogen, när priserna går upp så kan vi inte plötsligt börja elda något annat som sopor eller olja. Vi har inget att välja på och får åka med där, säger han.
Det går inte heller att svara på när fjärrvärmepriserna kommer at normaliseras, säger Olle Fogelin, och i förlängningen kan bolagets förluster leda till att åtgärder måste vidtas.
– Vi har ett aktiekapital som vi jobbar med och det här är inget som får en kortsiktig effekt på kommunen. Ser man över en längre period, om vi skulle fortsätta att göra stora förluster, då går det inte helt enkelt utan det måste vi hantera då. Vi kan hålla nere på en del omkostnader här men i de stora siffrornas värld har det inte så stor effekt, vi kan inte spara oss tillbaka till hur det var för några år sedan, säger han.
För nästa år är fjärrvärmeverksamheten en budgeterad förlustverksamhet, delvis eftersom man inte vill höja taxorna för att kostnadskompensera fullt ut. Då skulle konsekvensen bli att man tappar kunder till andra uppvärmningssätt, menar vd:n.
– Vi behöver balansera ut det här under några års tid. Jag ser inte scenariot framför oss att vi kommer att behöva göras oss av med personal eller så, utan vi måste helt enkelt hantera detta. Det här är ett sätt att milda utgifterna för alla som är våra kunder, vi hade kunnat höja taxorna och göra plusresultat men det hade inte blivit roligt för kunderna, säger Olle Fogelin.
Hittills är Vemab i takt med budgeten för 2025.
– Det är tidigt på året men vi ser att januari och februari ser hyfsade ut resultatmässigt. Vi ser också att det varit ett lite varmare år vilket också är en faktor som påverkar hur fjärrvärmeverksamheten går. Än så länge ser det ut att gå i rätt takt men vår totalt budget för i år är inte så hög som den var förra året, i år är den plus dryga plus miljoner med ett underskott på 5,3 miljoner för fjärrvärmen, säger Olle Fogelin.