Antikhandlaren som ännu hittar saker han själv vill ha

Ingemar Tengvall har sålt antikviteter och möbler sedan tidiga 80-talet. Men än tröttnar han inte på att göra fynd.

Ingemar Tengvall har en lång karriär som antikhandlare bakom sig.

Ingemar Tengvall har en lång karriär som antikhandlare bakom sig.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-07 17:00

På Sevedegatan i centrala Vimmerby ligger Retro Antik, en klassisk butik för alla som gillar antikviteter och gamla möbler. Ägaren Ingemar Tengvall har med tiden mer och mer specialiserat sig på 50- och 60-tals-möbler.

– Farsan hade ju antikhandel i Vimmerby under lång tid, berättar Ingemar Tengvall. Jag köpte Vimmerby Auktionsverk 1981 av en gubbe som då köpte hela hem. Det fanns knappt någon i Småland som gjorde så vid den tiden. Jag hade en del auktioner i början och fortsatte med att köpa hela hem. Men det var som att jobba ihjäl sig för småsummor.

– Nu säljer jag mest till handlare från andra orter och större städer. De kommer med sina bussar och de köper ofta mycket på en gång. Och de kommer gärna tillbaka. Möblerna härifrån kan faktiskt åka ända till Japan och Australien. De gillar spännande nordiska designsaker.

– När jag startade butiken trodde folk jag var dum men jag tycker bara det är kul. När jag köper i hem idag så rensar jag mycket mer. Vissa är ute och letar mer aktivt och jag kan ibland köpa vissa saker från dem. Sedan kommer det folk från större städer och köper från mig. Skräp är väldigt lätt att hitta men inte riktigt bra grejer. Det finns inte mycket designmöbler i Vimmerby, om man säger så. Det är nästan mest bruksföremål.

Du har hållit på länge. Tröttnar du aldrig?

– Nej, det är fortfarande kul. Jag har ju bara öppet tre dagar i veckan. Det hinner inte bli tråkigt på de timmarna. Jag hittar dessutom fortfarande saker som jag själv vill ha, men jag tar aldrig hem något längre. Jag tycker väldigt mycket om att titta på och njuta av vissa saker, främst det som är annorlunda. Jag kan verkligen älska gamla allmogeskåp t.ex. men de fungerar inte hemma för mig.

Det är mycket turister i Vimmerby nu. Hur har sommaren varit för butiken?

– Sommaren har varit sämre än vad den brukar vara, säger Tengvall. Om det hänger på världsläget vet jag inte. Det finns ju massor av människor på ICA och Systembolaget... Folk prioriterar kanske upplevelser och mat och dryck istället?

– Men 50/60-tals-design är populärt nu och det tycker jag är väldigt kul. Det fanns inga människor som ville ha sådant förr i tiden men det ändrar sig. Man kan kanske inte ha alltför moderna möbler i ett gammalt hus? Man kan heller inte bara ha allmogestil i en ny lägenhet, tycker jag. Men allt är väl egentligen en smaksak. 

Hos Ingemar Tengvall finns mycket skoj men allt är faktiskt inte till salu.
Hos Ingemar Tengvall finns mycket skoj men allt är faktiskt inte till salu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!