Antikroppar mot blåtunga i Vimmerby

Antikroppar mot blåtunga har hittats i tankmjölkprover på en gård i Vimmerby kommun och en gård i Västerviks kommun. - Är djuren smittade så har vi mera jobb framför oss, säger Thomas Svensson, Jordbruksverkets insatschef.

Vimmerby2009-01-29 07:10

Just nu pågår Jordbruksverkets stora vaccinationsoperation mot blåtunga i bland annat Vimmerby kommun. På en av de gårdar som stod på tur att få sina djur vaccinerade har antikroppar mot blåtunga påvisats i mjölkprov. Detsamma gäller en gård i Västerviks kommun.
Thomas Svensson på Jordbruksverket är dock inte särskilt oroad över fyndet. Tankmjölkprover har viss felmarginal och proverna kan vara falskt positiva. Därför kommer individuella prover på djuren att tas så snart som möjligt.
- Hittar vi antikroppar i besättningen behöver det nödvändigtvis inte betyda att smittan är kvar, det är snarare troligt att den redan klingat av.
Men om djuren fortfarande bär på smittan - hur allvarligt är det?
- Eftersom vi befinner oss i den period då svidknotten, som sprider smittan, är inaktiva betyder det egentligen inte så mycket mer än att vi kommer att ha ett större arbete framför oss med fler djur som ska vaccineras. Handlar det om äkta positiva fall innebär det konkret att skyddszoner och restriktionsområden kommer att utökas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om