Kommunen satsar 750 000 på fria arbetsskor i omsorgen

"Äntligen! Det var på tiden." Undersköterskorna Mia Harrison, Karina Pettersson och Nisveta Beslic är några av medarbetarna i kommunens äldreomsorg som väntat länge på att få fria arbetsskor.

I alla år de arbetat i den kommunala omsorgen har de fått hålla sig med egna arbetsskor. Nu hoppas Nisveta Beslic, Mia Harrison och Katarina Pettersson som arbetar på Vimarhaga att de snart får sina första fria arbetsskor efter många års kamp för det.

I alla år de arbetat i den kommunala omsorgen har de fått hålla sig med egna arbetsskor. Nu hoppas Nisveta Beslic, Mia Harrison och Katarina Pettersson som arbetar på Vimarhaga att de snart får sina första fria arbetsskor efter många års kamp för det.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-03-09 15:24

– När man går eller står hela dagarna är det viktigt att ha bra skor. Därför har vi kämpat i många år för att få arbetsskor, så det var på tiden att det kommer. Sen får vi se om vi hinner att få dem innan pensionen, säger de tre undersköterskorna när Vimmerby Tidning träffar dem i samband med att den politiska majoriteten lagt fram ett gemensamt förslag om fria arbetsskor.

Kommunen satsar 750 000 kronor på arbetsskor till personalen inom vård- omsorg och LSS från och med i år. Det innebär mer än 1 000 kronor per anställd.

– Det är en fråga vi haft med oss länge och tjatat om tillsammans med både fack och personal, så vi är nöjda över att vi kommit så här långt. Nu tar socialnämnden över för att lösa det här på bästa sätt och genomföra en upphandling av arbetsskor, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) på en pressträff på torsdagseftermiddagen där också Eva Bergglund (S), Jacob Käll (C) och Lars Johansson (V) deltog.

För S och V är arbetsskorna en viktig symbolfråga. Centern röstade nej till ett tidigare förslag för mindre än ett år sen.

– Nu är vi i en ny majoritet och man får ge och ta. Sen är det här förslaget avsevärt billigare och det är också en del i ett större paket där vi jobbar för att få ner sjuktalen, säger Jacob Käll.

– Det här ska ses som en förebyggande åtgärden som på sikt kommer att minska sjukskrivningar som orsakats av ont i knän eller fötter, säger Eva Berglund, ordförande i socialnämnden.

Undersköterskorna Nisveta Beslic, Mia Harrison och Katarina Pettersson känner igen bilden av sjukskrivningar på grund bristen på arbetsskor.

– Det blev fler sjukskrivningar när vi flyttade från Eken till Vimarhaga eftersom golven är hårdare här.

Själva har de köpt bra skor för att inte slita för hårt på fötter och knän på jobbet.

– Det räcker inte med skor för några hundra, bra skor kostar minst 1000-1200 kronor. Det är inte alla som har råd med det och vi ser hur en del kommer till jobbet i vanliga plastskor som man har på stranden. Så ska det inte behöva vara, tycker de.

Nu välkomnar de kommunens första konkreta steg att införa fria arbetsskor även för vård- och omsorgspersonal, även om de inte vet exakt när de får sina fria arbetsskor.

– Tidsmässigt är det svårt att precisera. Det hänger på upphandlingen som tar sin tid. Men förhoppningsvis ska en del kunna få sina nya arbetsskor under året, säger Eva Berglund.

Arbetsskor i omsorgen har varit en omstridd fråga i många år.  Från och med i år satsar kommunen 750 000 kronor för att köpa in skor till personalen. Förhoppningen är att de anställda ska kunna få nya skor vartannat år.
Arbetsskor i omsorgen har varit en omstridd fråga i många år. Från och med i år satsar kommunen 750 000 kronor för att köpa in skor till personalen. Förhoppningen är att de anställda ska kunna få nya skor vartannat år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!