– Det har tagits DNA-test på blod från skjortan och så långt finns ingenting som talar emot att det är Karl XII:s skjorta och blod, men det stämmer även på andra personer, säger Svante Ståhl.
Han är född och uppvuxen i Vimmerby, som har en fortsatt stor plats i hans hjärta trots att han större delen av sitt liv bott på andra platser, bland annat i Karlskoga där han arbetade för Bofors i många år. Man kan säga att det var det som ledde till att han kom över den speciella skjortan.
När han gick i pension bestämde han sig för att göra en utredning om Karl XII:s död.
– Det finns så många tokiga teorier, och det där med byxknappen är bara nonsens, säger han.
Utredningen, som kom fram till att Karl XII sköts med en smidd järnkula från en norsk musköt 1718, fick stor uppmärksamhet. Bland annat i Dagens Nyheter, men den publicerades även i Tyskland.
– En tysk historiker som läst utredningen hade blivit kontaktad av en annan person som vid en genomgång av ett dödsbo kommit över ett brunt kuvert med påskriften; "Karl XII:s skjorta", berättar Svante Ståhl som blev kontaktad av den tyske historikern.
Upphittaren och historikern for till Sverige och lämnade skjortan till Svante Ståhl.
Svante Ståhl ger en initierad och detaljerad beskrivning av hur Karl XII blev sårad under strid i Stralsund, på fastlandet nära den tyska ön Rügen som tillhörde Sverige 1715, och hur hans läkare tog hand om den blodiga skjortan som sen ska ha hamnat i det bruna kuvertet.
I höstas vände sig Svante Ståhl till Tv-programmet Antikrundan och blev inbjuden till inspelningen i Borgholm.
– Experterna visade stort intresse för skjortan och dess historia, och förslog en särskild textilundersökning, säger han.Han fick kontakt med Margareta Nockert, pensionerad professor i textilvetenskap.
– Hon slog direkt fast att skjortan är 300 år och kommer från Turkiet, säger han.
Han har även anlitat DNA-experten Marie Allen i Uppsala som fått fram DNA från en kvadratcentimeter av blodfläcken på skjortan.
– Så långt finns ingenting som talar emot att det är kungens skjorta.
Nu är förhoppningen att Antikrundan ska lyckas jämföra det provet med blod från plagg som tillhört Karl XII och som finns i Livrustkammaren på Stockholms slott.
– Då kan vi definitivt få veta att det verkligen är kungens skjorta, säger han.