BETYG: Turisterna tycker till – här är Vimmerbys bästa besöksmål

Vilket ställe är egentligen bäst att åka till som turist i Vimmerby? Virum Älgpark – om vi ska gå på Google maps recensioner.

Virum Älgpark, Katthult, Bullerbyn och Kvilleken är alla med på listan över de bästa besöksmålen i Vimmerby Kommun.

Virum Älgpark, Katthult, Bullerbyn och Kvilleken är alla med på listan över de bästa besöksmålen i Vimmerby Kommun.

Foto: Arkiv

Vimmerby2024-07-04 12:00

Det finns drygt 4 500 platser i Sverige som klassas som turistattraktioner. På Google maps kan användare sätta betyg på dessa besöksmål. Den attraktion som toppar listan i Vimmerby kommun är Virum Älgpark med ett betyg på 4,8 av 5. Bara en procent av alla besöksmål listade på Google maps får lika höga poäng. Detta visar en sammanställning som nyhetsbyrån Newsworthy har gjort.

undefined
"Det ska finnas en hemkänsla för våra besökare och man ska känna sig som en i gänget", säger Jon Seberg på Virum Älgpark.

– Man blir ödmjuk och tacksam! Och lite ångestfylld. Det är ett högt betyg, skrattar Jon Seberg som driver Virum älgpark tillsammans med sin fru Sara.

– Vi jobbar väldigt hårt för det här. Det ska finnas en hemkänsla för våra besökare och man ska känna sig som en i gänget. Det är en unik upplevelse att få komma så nära den här typen av djur. 

Virum Älgpark ligger cirka 25 minuters bilfärd från Vimmerby. Besökarna får möta älgar på nära håll i en guidad tur i vagn genom olika hägn. Parken har flera turer varje dag under högsäsongen och omkring 30 000 besökare om året från hela världen. Högst tryck är det i mitten av juli fram till mitten av augusti, men det är inte bara bland besökare som parken är populär. 

– Vi får in väldigt mycket jobbansökningar, i alla åldrar. Vissa erbjuder till och med att själva betala för att få komma hit och jobba en dag. Att det är en unik arbetsplats har man ju förstått. 

Både året runt- och säsongspersonal får utbildning om parken och djurhållningen. Älgarna får också en chans att tycka till om ny personal. Kemin är väldigt viktig, menar Jon.

– Det är i slutändan älgarna som har sista ordet.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Vi har lite idéer att jobba med. Ett mål är självklart att behålla de fina omdömena. Vi jobbar även på att försöka förlänga säsongen något vilket är lite knepigt med tanke på älgarnas brunst. Brunsten infaller i september-oktober och gör att tjurarna kan bli aggressiva, då ska varken vi eller besökare vara i vägen.

Nyligen fick Virum Älgpark ytterligare en fin utmärkelse. De är en av vinnarna i Travellers' Choice Awards 2024. Vinnarna är bland de främsta tio procenten på internetsidan Tripadvisor världen över, baserat på omdömen.

– Nu öppnar vi champagnen!, avslutar Jon Seberg.

De 10 bästa besöksmålen i Vimmerby kommun, enligt Google maps:

  • 1) Virum Älgpark 4,8
  • 2) Norra Kvills nationalpark 4,7
  • 3) Astrid Lindgrens Värld 4,6
  • 4) Katthults gård 4,6
  • 5) MX World Collection 4,6
  • 6) Astrid Lindgrens Näs 4,5
  • 7) Astrid Lindgrens staty 4,5
  • 8) Kvilleken 4,5
  • 9) Pelarne Kyrka 4,4
  • 10) Bullerbyn 4,2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!