Är måtten viktigare än personen?

Anna är en av hundratals unga som drömmer om ett sommarjobb i Astrid Lindgrens Värld. Men när hon skulle fylla i jobbansökan och förstod att sagoparken ville ha hennes midjemått, stussvidd och bystmått blev hon minst sagt konfunderad.

"Anna" är en av många tonåringar som gärna skulle vilja ha sommarjobb i Astrid Lindgrens Värld. Men hon tyckte att det kändes konstigt när den presumtiva arbetsgivaren ville ha hennes bröst/bystmått, stussmått och midjemått redan i ansökan.

"Anna" är en av många tonåringar som gärna skulle vilja ha sommarjobb i Astrid Lindgrens Värld. Men hon tyckte att det kändes konstigt när den presumtiva arbetsgivaren ville ha hennes bröst/bystmått, stussmått och midjemått redan i ansökan.

Foto:

Vimmerby2014-01-30 07:15


- Jättekonstigt. Varför vill de veta det innan de ens vet om jag är intressant för jobbet? Det är så utseendefixerat samhälle redan som det är, så jag tycker inte att en arbetsgivare som främst anställer unga under sommaren ska göra så här.
Den som söker sommarjobb i Astrid Lindgrens Värld får utöver frågor om språkkunskaper, tidigare erfarenheter och eventuella specialkompetenser också uppmaningen att uppge sina mått i ansökan. Midjemått, stussmått och bröst/bystmått.
Något som fått flera att reagera. En av dem är Lena. Hennes dotter Anna var sugen på jobb i ALV och frågade mamma om ett måttband.
- Jag måste säga att man blir lite chockad när ens tonåriga dotter, som vill söka sommarjobb i ALV, berättar att de vill ha midjemått, stussvidd och bystmått. Först trodde jag inte att det var sant, men jag gick själv in och kollade. De skriver att det behövs för att de ska hitta rätt personalkläder. Det köper jag inte. I ett första skede är det väl viktigast att hitta rätt personer att kalla på intervju, säger Lena.
- Vi anställer verkligen inte sökande efter hur de ser ut eller efter vilka storlekar de har. Vi kan bara beklaga att det har uppfattats och tolkats så, säger Fredrik Jonsson, personalchef i Astrid Lindgrens Värld.

Effektivare inköp
Fredrik Jonsson förnekar bestämt att personalens storlek skulle vara intressant vid rekrytering. Han tycker det är trist att ALV:s insamling av uppgifter om klädstorlekar tolkats så.
- Vi har inte alls tänkt i de banor som föräldrar i det här fallet har gjort och när vi nu får den här informationen om hur det här har mottagits och tolkats känns det självklart inte bra.
Han förklarar att syftet inte alls handlar om selektering.
- Vår ambition har varit något helt annat. För oss handlar det om att på ett effektivare sätt få in uppgifter från de sökande så att vi kan anpassa, köpa in och nyproducera personalkläder till den personal som blir anställd inför sommaren 2014. Om vi bara frågar efter storlekar som S, M eller L så har vi tyvärr erfarenheten att dessa storlekar är så pass generella att det inte blir riktigt bra för personalen i slutändan.
Fredrik Jonsson säger att det är synpunkter från tidigare säsongspersonal, som vill ha bättre anpassning av storlekarna på sina arbetskläder, som ligger bakom det hela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om