Heltidsnormen i kommunen får kritik då personal upplever att heltidsarbetet i kombination med övertiden blir för tufft. I Hultsfred erbjuder man heltid som grund men tillåter personalen att gå ner i tid.
Varför gör man inte så i Vimmerby kommun?
– Jag ser två delar där det ena är heltid som norm och det andra är den extrema belastningen till följd av pandemin. Vi följer det centrala avtalet där vi erbjuder alla möjligheten att prova heltid under ett år och där alla nya tjänster alltid är heltid. Just nu är vi i en svår period. Inbeordringar ska vara sällsynta men vi ser att vi fortsatt har en hög nivå som inte är gynnsam och där behövs mer insatser. Det vi behöver jobba vidare med är bland annat en hållbar arbetstidsförläggning, det arbetet pausades under pandemin, säger socialchef Anette Nilsson.
Kritik som framförts är att personalen inte vågar gå ut i media för att de är rädda för reprimander från arbetsgivaren – hur ser du på det?
– Det är ingen som ska vara rädd för reprimander, absolut inte. Vi vill självklart att man i första hand ska prata med sin chef om saker som rör arbetsplatsen men vi har också en skyddsorganisation med skyddsombud på varje enhet och till den personen kan man också vända sig.
Kritik har riktats mot hemtjänsten och nu mot äldreboenden – finns det arbetsmiljöproblem ute på enheterna?
– Arbetsmiljön ansvarar varje enhetschef för, jag agerar inte på enhetsnivå. Det är viktigt att man lyfter problem på sin arbetsplats och att man till exempel gör riskbedömningar. Känner man att man inte kan prata med sin chef kan man prata med skyddsombudet.
Kommunen kritiseras för att ha mörkat hur smittspridningen av covid sett ut på boenden både till media och gentemot vikarier – hur ser du på det?
– Jag har tidigare inte svarat på frågor till media om vilket boende som är berört, vi har inte pekat ut på det sättet. Men de som är berörda ska få rätt information, både anhöriga och vikarier. Om det är så att vikarier inte fått det kan jag inte svara på, säger Nilsson.
Att situationen för anställda i vård och omsorg hamnat på bristningsgränsen i pandemin är ingen nyhet för fackförbundet Kommunal som även de delges den kritik som medarbetare riktat mot kommunen som arbetsgivare.
– Det tar vi upp i varje kontakt med arbetsgivarna, man måste göra åtgärder. Det är inte lätt när man är mitt uppe i pandemin men man måste försöka tänka långsiktigt, säger man gemensamt på Kommunal sektion Vimmerby.
Hur tas det emot av kommunen?
– De ser hur det är och de förstår. Sedan är det inte lätt att åtgärda i en handvändning men vi tror att man som arbetsgivare behöver ha med sig att man måste sno på lite.
Heltidsnormen får kritik, hur ser ni på det?
– Heltid har kommunal alltid kämpat för och avtalet säger att heltid ska vara norm. Vimmerby kommun följer avtalet till punkt och pricka, kanske lite för väl i vissa avseenden. Det vore bra om man kan se över hur man kan hantera avtalet framöver och det är något som både arbetsgivaren och Kommunal behöver titta på.
Hur ser ni på att personal inte vågar gå ut i media?
– Det låter väldigt allvarligt, så ska det naturligtvis inte vara. Då måste man kontakta oss för det låter inte klokt.
Kommunen får kritik för att ha mörkat smittspridningen av covid till media och vikarier – hur ser ni på det?
– Det är inget vi känner till.