Arbetslösheten består nästa år

Över 13 procent av ungdomarna under 24 år saknar jobb i Vimmerby kommun. Samtidigt fick nästan dubbelt så många Vimmerbybor jobb i november i år jämfört med i fjol. Men ännu vågar inte arbetsförmedlingen tro att botten är passerad.

Vimmerby2009-12-11 07:37

- Vi vill tro det, men vi stöter på lite av dubbla budskap, säger Ann-Britt Sköld, chef på arbetsförmedlingen, när hon kommenterar dels månadsstatistiken för november, dels den prognos för 2010 som arbetsförmedlingen nu har släppt.

Över rikssnittet
Novemberstatistiken visar att 409 Vimmerbybor är öppet arbetslösa, 81 av dom är ungdomar under 24 år. Lägger man också till de som är i åtgärdsprogram stiger siffrorna till 707 totalt, varav 185 ungdomar.
I procent betyder det 7,3 procent totalt och en sammanlagd ungdomsarbetslöshet på 13,8 procent. Båda siffrorna ligger över rikssnittet.
- Det visar bara vad vi vet, att industrin i norra länet har drabbats hårt av lågkonjunkturen, säger Ann-Britt Sköld.
Samtidigt ser hon en tydlig nedgång i antalet varsel.
- Vi har knappast några varsel nu.

90 fick jobb
Under november har drygt 90 personer fått jobb. Det är nästan dubbelt upp mot november i fjol.
- Det är förstås glädjande, och vi kan också se att bemanningsföretagen fått fler uppdrag igen efter att ha haft ett riktigt tufft år, det tyder på att företag i varje fall börjar hyra in personal igen i större utsträckning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om