Arbetslösheten kan stiga 50 procent

Arbetslösheten i Vimmerby kan komma att öka med närmare 50 procent fram till mars nästa år. I dag är runt 440 Vimmerbybor arbetslösa eller i åtgärdsprogram. Samtidigt är 200 varslade om uppsägning och på väg ut i arbetslöshet.

Vimmerby2008-12-10 07:11

- Vi ser att också Vimmerby stämmer överens med länet och riket, och det är de varsel vi sett som nu börjar få genomslagskraft i arbetslösheten, men någon prognos på kommunnivå finns inte, säger Ann-Britt Sköld, chef för Arbetsförmedlingen i Vimmerby.
På tisdagen kom prognosen som väntat talar om några dystra år på arbetsmarknaden. Finanskris och lågkonjunktur slår ut jobben och det är tillverkningsindustrin och byggsektorn som drabbas värst.
Det gör att Vimmerby är en hårt utsatt kommun.
- 35 procent av jobben i Vimmerby finns i trä- eller metallindustrin, konstaterar Ann-Britt Sköld.
Några konkreta uppgifter på kommunnivå finns inte i den prognos som arbetsförmedlingen i länet lägger fram. men enligt Ann-Britt Sköld ligger antalet varsel hittills i år på ungefär 450 i Vimmerby kommun.
- Alla har inte verkställts ännu, men i lågkonjunktur brukar runt 80 procent av varslen verkställas.
Samtidigt betonar hon att siffran för varsel inte är den enda parametern för förändringarna på arbetsmarknaden.
- Det finns fler, exempelvis vikariat som inte förlängs, folk som haft jobb via bemanningsföretag, sånt finns inte med bland varslen, så sannolikt är det fler som förlorat eller kommer att förlora sin jobb än de varslen vi sett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om