Arbetslösheten växer i Kalmar län

Hyfsad tillväxt. Få konkurser. Brett näringsliv. Men ändå finns det mycket att göra för en kommun som Vimmerby i tider när arbetslöshetssiffrorna i länet bara ökar. - Det är dags att sluta med det "kommunala tänket". Regionala satsningar är jätteviktiga, säger Anne Karlsson, näringslivschef på Vision Vimmerby.

Anne Karlsson, näringslivschef, tror att tillväxten i Vimmerby fortsätter att gå bra, inte minst när Arlas produktion är igång. "Men man kan inte bara jobba ur ett isolerat perspektiv - vi måste tänka mer regionalt". Foto: Annica Högberg

Anne Karlsson, näringslivschef, tror att tillväxten i Vimmerby fortsätter att gå bra, inte minst när Arlas produktion är igång. "Men man kan inte bara jobba ur ett isolerat perspektiv - vi måste tänka mer regionalt". Foto: Annica Högberg

Foto:

Vimmerby2004-08-25 06:34

Rapporterna från länsarbetsnämnden i Kalmar är dystra. På två år har antalet länsinvånare mellan 16 och 64 år utan arbete ökat med 600. I juli i år var totalt 8 450 personer i Kalmar län utan jobb eller sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska program - i juli 2003 var antalet 7 986 och i juli 2002 7 838.
Stadigt dystrare, alltså, även om Maria Stegefors på länsarbetsnämnden säger till Barometern-OT att ökningen är "ingenting jämfört med 1992-93", då länet drabbats av nästintill depression och siffrorna var dubbelt så höga.

Jobba regionalt
Kalmar kommun har nu 2 773 arbetslösa, Borgholm-Mörbylånga 604, i Hultsfred har arbetslösheten minskat från 546 (2003) till 511. Situationen i Västervik är naturligtvis allvarlig efter nedläggningen av Electrolux. I juli 2004 var 1 547 Västerviksbor utan jobb - en ökning med 100 på ett år.
I Vimmerby har siffrorna sakta ökat från 441 (2002) till 433 (2003) till 473.
Men Anne Karlsson på Vision Vimmerby vill bort från kommuntänkandet.
- Vi måste tänka mera regionalt. Även om det går ganska bra för Vimmerby är vi beroende av regionen i stort. Trots att vi har en hyfsad tillväxt är vi en del av en svag region. Bland de som jobbat på Electrolux fanns förstås också människor bosatta i Vimmerby och när ett stort företag försvinner ökar ju inte skatteunderlaget.
Tendensen är inte unik för Kalmar län. Trots att det talas om högkonjunktur i Sverige försvinner jobb, trots att industrin förbättrat sin produktivitet blir arbetstillfällena inte fler.
- Själva strukturen på arbetsmarknaden kommer att förändras. De rena industrijobben blir färre och jag tror att det framöver kommer att bli fler jobb inom kultursektorn, turismen och besöksnäringen, säger Anne Karlsson.
Hon tror också att exportmarknaden kommer att bli allt mera betydelsefull.
- Det är ett område där vi skulle kunna ha flera företag i vår region.

Fler vill starta företag
Viljan att starta företag kan ses från två perspektiv - dels är det ett mått på områdets attraktionskraft, dels en barometer över tryggheten på arbetsmarknaden.
- När nyföretagandet ökar hänger det ofta samman med att anställda inte känner sig riktigt lika trygga och att arbetslösheten är på väg uppåt. I Vimmerby får vi också kontinuerligt förfrågningar utifrån, och det är ju ett mått på visst intresse för vår kommun.
Riktade insatser ger resultat, exempelvis när det gäller kvinnlig företagsamhet.
- Där hade vi särskilda satsningar som gav resultat 1999-2000 då ganska många kvinnor startade eget. Men nu märker vi generellt ett ökat intresse efter några års svacka - vid halvårsskiftet i år hade vi totalt lika många förfrågningar som under hela 2003, så visst märker vi en skillnad.
Att näringslivet i Vimmerby är brett är en styrka, framhåller Anne Karlsson.
- Företagen är mångfacetterade och representerar många branscher, vi har en bra mix av små och medelstora företag.

Projekt Företagslärling
I höst drar projekt Företagslärling igång igen och Anne Karlsson tycker att det är ett bra exempel på ett konkret och meningsfullt sätt att minska arbetslösheten.
- Dessutom är det kul att Vision Vimmerby fått uppdraget att driva projektet inte bara i Vimmerby kommun utan också i Hultsfred och Västervik. Det är ju en satsning i regionalt perspektiv.
Anne Karlsson vill, trots den ökande arbetslösheten, beskriva framtiden i Vimmerby som ljus.
- Jag tror på fortsatt tillväxt. Nu har ju Arla börjat anställa och när produktionen kommit igång bör det ge effekter på övrigt näringsliv. Men det är viktigt att arbeta med inställningen "ensam är inte stark".
Anne Karlsson tycker också att ungdomar borde kunna se en framtid i Vimmerby.
- Numera har vi bra möjligheter att läsa vidare från hemorten. Antalet studenter vid HögskoleCentrum ökar successivt och man behöver inte längre flytta till Linköping eller Kalmar.
- Vi bor också i en trygg kommun, som kan påverka valet när man har små barn.
Men ytterligare några jobb att erbjuda skulle förstås inte skada:
- Vi har ett par hundra personer som är intresserade av att flytta till Vimmerby. Fanns det bara fler jobb, så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om