Arbetsmiljöverket ställer krav på begravningsbyrån

Arbetsmiljöverket pekar på brister i arbetsmiljöarbetet kring belastningsskador på Rundqvist Begravningsbyrå i Vimmerby.

Arbetsmiljöverket pekar på brister i arbetsmiljöarbetet på Rundqvists begravningsbyrå. Det handlar om hur man skriftligt dokumenterar arbetet, och därmed jobbar förebyggande.

Arbetsmiljöverket pekar på brister i arbetsmiljöarbetet på Rundqvists begravningsbyrå. Det handlar om hur man skriftligt dokumenterar arbetet, och därmed jobbar förebyggande.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Vimmerby2020-10-24 18:00

– Vi har all utrustning vi kan ha, men ska bli bättre på skriftlig dokumentation, säger platschef Mathias Johansson.

Det var i samband med en inspektion tidigare i höst som Arbetsmiljöverket hittade brister i arbetsmiljöarbetet på Rundqvists begravningsbyrå. Arbetsmiljöverket konstaterar att delar av det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar bra, men att det finns en del som behöver förbättras för att förebygga belastningsskador. Verket kräver nu att det görs en skriftlig riskbedömning av tröttande belastning vid hantering av avlidna och att personalen har tillräckliga kunskaper i belastningsergonomi.

Platschef Mathias Johansson säger att problematiken är ständigt aktuell.

– Vi jobbar med det här hela tiden, vad det handlar om är att vi ska bli bättre på att dokumentera riskerna skriftligt. Det gör vi redan idag, men man kan alltid bli bättre.

Har ni problem med belastningsskador bland personalen?

– Det är ett tungt arbete och har man jobbat några år känns det i kroppen. Men här i Vimmerby är vi väldigt privilegierade med tillgång till alla moderna hjälpmedel i vårt nyrenoverat bårhus och bisättningslokalen St Johannes kapell. Där det kan bli otympligt är vid hämtning i trånga utrymmen och trappor. Men där har vi också specialbårar och västar att hänga båren i, så vi avlastar så mycket som möjligt.

Senast 7 januari ska begravningsbyrån ha lämnat in vilka åtgärder man vidtagit till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!