S: Välfärd och arbetsmiljö går före sänkt skatt

Tio punkter som kan bli verklighet de fyra kommande åren. Det är socialdemokraternas valprogram i kommunvalet i Vimmerby. Där finns arbetsskor i vården, frukost till högstadieelever och en extra medborgarbudget.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) och kollegan i kommunstyrelsen, Daniel Nestor, håller fram programmet med tio punkter som de vill förverkliga de kommande fyra åren.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) och kollegan i kommunstyrelsen, Daniel Nestor, håller fram programmet med tio punkter som de vill förverkliga de kommande fyra åren.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-04 17:06

– Vi börjar med tio enkla punkter och det kan komma att bli fler fram till valet, säger Eva Berglund på pressträffen där programmet presenterades.

Förslagen har ingen rangordning, men nummer ett är arbetsskor till personalen i vård- och omsorg.

– Tillsammans med andra åtgärder som schemaläggning och grundbemanning tror vi att det går att sänka sjuktalen rejält, säger Helen Nilsson.

Vad innebär rejält?

– En tredjedel i alla fall.

– Varje procent är viktig. Kostnaden för sjuklön ligger på 37 miljoner kronor om året, sen ska vi inte tro att det går att ta bort allt det, säger Eva Berglund.

Det är i stor utsträckning där socialdemokraterna räknar med att hämta pengar till olika insatser.

– Grunden är att välfärd går före skattesänkning, säger Helen Nilsson.

undefined
"Vi har ett långsiktigt mål att utveckla kommunen och öka invånarantalet till 17 000 invånare. Då behöver kommunen bli en attraktiv arbetsgivare, vi behöver jobba mer tillsammans med företag och föreningsliv", säger Daniel Nestor (S).

Ett helt nytt förslag är en medborgarbudget.

– Det är en pott pengar som sen riktas till en speciell ort och sen lämnar medborgarna där förslag om vad de vill ha gjort för pengarna och sen röstar invånarna i just den kommundelen om vilket förslag man vill ska förverkligas. Sen tar man nästa ort efter hand, säger Daniel Nestor.

Förslaget ligger på 250 000 kronor om året.

– Ger det bra effekt kan den summan höjas efter hand, säger han.

Andra punkter handlar om gratis frukost till högstadieelever, fler cykelvägar, sommarlovskort i kollektivtrafiken för ungdomar. Mer möjligheter för unga att prova på aktiviteter inom idrott och kultur och mer fokus på klimatomställningen i ett lokalt perspektiv.

– Där behöver vi få en helhet som genomsyrar hela kommunens verksamhet. Det är inte bara miljöförvaltningen som ska jobba med det.

Någon prislapp för förslagen eller vad som kan behövas prioriteras bort för att genomföra de tio punkterna har man inte.

undefined
Eva Berglund (S) hänvisar till forskning som visar att en annorlunda schemaläggning för omsorgspersonal kan ge både ekonomiska och mänskliga vinster för kommunen.

– Det kanske inte behövs. Exempelvis kan en annan schemaläggning för omsorgspersonalen innebär goda vinster. Man kanske inte ska jobba fredag, lördag och söndag från morgon till kväll, säger Eva Berglund.

– Mer samordning ger mer resurser. Det ska inte vara så att en gata beläggs ena dagen och grävs upp ett par dar senare, säger Helen Nilsson.

I förra valet tappade socialdemokraterna sex mandat.

Vad har ni för mål nu?

– Att öka. Ju mer vi kan öka desto starkare förhandlingsposition får vi. Jag tror det blir svårt för något parti att ta över 50 procent, säger Daniel Nestor.

Helen Nilsson (S) talar om samarbete med facken, i första hand Kommunal, där många medlemmar arbetar i kommunala verksamheter. "Det handlar om att förbättra arbetsmiljön i kommunen".
Helen Nilsson (S) talar om samarbete med facken, i första hand Kommunal, där många medlemmar arbetar i kommunala verksamheter. "Det handlar om att förbättra arbetsmiljön i kommunen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!