Året med fåren på Åkemåla

Hundratals får går utspridda över åkern när Caroline Hemmingsson kliver över elstängslet. Hon behöver bara skramla litegrann med foderhinken så kommer de springande så det skälver i marken. Kornet i hinken är rena rama lördagsgodiset för fåren.

Hans-Olof Fong och Patrik Jönsson är professionella fårklippare och klipper Åkemålas får två gånger per år. Foto: Caroline Hemmingsson

Hans-Olof Fong och Patrik Jönsson är professionella fårklippare och klipper Åkemålas får två gånger per år. Foto: Caroline Hemmingsson

Foto:

Vimmerby2016-09-22 10:00

De olika fårraserna leicester, rya, gotlandsfår, ett par gutefår och en blandras mellan texel och finull går i hagarna på gården Åkemåla mellan Vimmerby och Storebro. En gård som hade mjölkkor fram till 2009, men som numera betas av dikor och får.

– Det var min farfars far Valfrid som köpte gården. Pappa Per-Ove tog över redan som 18-åring. Jag tog över driften 2009, säger Caroline Hemmingsson, som även jobbar som sjuksköterska i Vimmerby.

– Båda mina föräldrar är fortfarande aktiva på gården, pappa som maskinförare och mamma som trädgårdsodlare.

Att fortsätta med mjölkkor var inte aktuellt när Caroline tog över, istället hon 110 dräktiga tackor. Nu finns här 170 tackor, samt en hel del lamm förstås.

Fåråret

”Fåråret” börjar med lamning i februari. En period som är ganska utdragen med lamningar ända in i april, beroende på de olika raserna. Tackorna kontrolleras var tredje timme, så det är mycket arbete under den här perioden.

Tackorna är indelade i mindre grupper beroende på när de ska lamma och hur många lamm de ska få. Det kan man nämligen ta reda på med hjälp av en scanner, en sorts ultraljud. Vårbruket börjar i mars. I maj, juni är det dags för hö- och ensilageskörd.

I juli, augusti vägs och mönstras lammen ett och ett. Då bedöms päls och kropp och det avgörs vilka som ska sparas till försäljning och vilka som ska gå till slakt. Den här tiden tas även en andra skörd ensilage.

I augusti, september skiljs lammen från tackorna. Då tröskas även säden och halmen tas till vara.

Under året hullbedöms tackorna kontinuerligt. De klipps två gånger per år, innan lamning och innan betäckning.

Då klipps även klövarna.

Underhåll av stängslet sker under de snöfria årstiderna. En stor del av de yttre betena på Åkemåla är hägnade med rovdjurssäkert stängsel. Det betyder ett fårnät av bra kvalitet, med en eltråd över nätet och en ett par decimeter över marken, eller elstängsel med fem trådar. Viktiga att hålla gräsfria under sommaren.

Fåravelsförening

Caroline Hemmingsson är aktiv i Norra Kalmar läns fåravelsförening. Tidigare ordförande, numera ledamot med ansvar för aktiviteterna under höstlovsveckan på Astrid Lindgrens Värld.

– Första söndagen arrangerar vi Fårets dag med aktiviteter som fårklippning, vallning och tovning. Föreningen har cirka 60 medlemmar, en del av oss finns där under hela veckan med gemensam försäljning.

Hon beskriver sig som en samlare. Tycker om att ta till vara, allt från skogens bär och svamp, till trädgårdens bigarråer, fläder, vinbär, aronia och havtorn. Bär som blir till saft, sylt och gelé.

Även kött och ull tas till vara. Det mesta av köttet går ut till konsument via slakteriet i Linköping, men man kan också beställa direkt från gården.

Skinnen bereds i Tranås och tas tillbaka, en del av ullen tovar Caroline.

– Jag tror det finns en framtid för ullprodukter, det är något jag skulle vilja utveckla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om