Årets ALMA-pristagare – Fransk fantasy ska synas på Näs

Astrid Lindgren Memorial Award är världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Årets pristagare är fransk.

Jean-Claude Mourlevat har väntat i över 10 år på att vinna priset.

Jean-Claude Mourlevat har väntat i över 10 år på att vinna priset.

Foto: C.HELIEGALLIMARD

Vimmerby2021-03-30 14:07

För nittonde året i rad delas Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA, ut och årets pristagare blir den franska författaren Jean-Claude Mourlevat. Det tillkännagavs vid biblioteket TioTretton i Stockholm under tisdagen.

– Jag kan inte tro det. Jag har varit nominerad från Frankrike i tio års tid. Otroligt, säger Mourlevat i ett telefonsamtal när han mottog beskedet av juryns ordförande Boel Westin. 

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes största barn- och ungdomsförfattare. Hans böcker rör sig inom genrer som saga, fabel och fantasy, och finns översatta till närmare tjugo språk, dock ännu inte svenska. 

Mourlevat kommer att mottaga sitt pris i Stockholm den 31 maj och i samband med att priset delas ut brukar pristagaren besöka Vimmerby. 

"Inget är bestämt kring besöket i Vimmerby i nuläget från ALMA:s sida, men blir det aktuellt kommer vi ta emot pristagaren med öppna armar", skriver verksamhetschefen för Astrid Lindgrens Näs Mia Thelin i ett mejl.

Oavsett om besöket blir av eller ej så kommer årets vinnare att synas på Näs.

"Vi lyfter alltid pristagarens verk på något vis, oftast genom att till exempel erbjuda en eller flera titlar i vår butik", skriver Thelin.

Pia Eriksson är butiksansvarig på Näs och har redan börjat sålla terrängen efter tänkbara titlar. 

– Eftersom han inte finns på svenska ännu kan det vara så att böckerna kommer dröja på grund av att förlagen måste göra upp om vem som ska få ge ut honom. 

Att pristagare ännu inte har översatts till svenska är dock ingen nyhet. Så har det varit flera gånger tidigare.

– Det var egentligen samma sak när både Jacqueline Woodson och Bart Moeyaert vann så det är inget konstigt. Det är ett jätteviktigt pris och jag har redan tittat på att iallafall ta hem Jefferson på engelska till vår öppning den förste maj.

Men mycket hinner hända och är förlagsstriden redan uppgjord kan det hända att även svenska översättningar kommer att komma in fortare.

– Det hinner skramla till rätt mycket innan vår öppning och kommer det svenska utgåvor tycker jag det är fint att kunna erbjuda dem, säger Pia Eriksson.

ALMA-priset uppgår till fem miljoner kronor vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Totalt har 262 kandidater från 68 länder nominerats. Förra året gick priset till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena.

Jefferson är berättelsen om en igelkott med en kärlek för litteratur och som blir oskyldigt anklagad för mord.  Andra kända verk är Kända verk är Winter Song och The Pull of the Ocean.
Jefferson är berättelsen om en igelkott med en kärlek för litteratur och som blir oskyldigt anklagad för mord. Andra kända verk är Kända verk är Winter Song och The Pull of the Ocean.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!