Årets första fullmäktige: Så blev nämndernas budget

Årets första fullmäktige tog beslut om driftsramarna för nämnderna. Efter en stunds debatt antogs slutligen majoritetens förslag.

29 ledamöter deltog på digital väg under årets första fullmäktige.

29 ledamöter deltog på digital väg under årets första fullmäktige.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-01-26 11:07

Samtliga partier i opposition; Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hade egna förslag till budgeten. En del av debatten kom att handla om principfrågan sedan presidiet gjort klart att flera säryrkanden från oppositionspartierna inte skulle tas upp då de inte beretts av kommunstyrelsen. 

Majoritetens olika gruppledare lyfte det tuffa läget som kommunens ekonomi befinner sig i. 

– Det är klart att vi har en tuff ekonomi och det är som vi sagt innan att det är lite kniven på strupen nu när vi sänkt avkastningsmålet. Målet är att få upp den på sikt, sa Jacob Käll (C).

Avkastningsmålet har sänkts från 2 procent till 1 procent, något som bland annat oppositionsrådet Helen Nilsson (S) var kritisk mot.

– Om detta är strategin som majoriteten lägger så kommer vi alla få det jäkligt tufft framöver, inte minst för våra nämnder för de är beroende av att kommunen i helhet går bra, sa hon.

Men i slutändan blev det majoritetens förslag som vann, men med reservation från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det innebär att de tre största förvaltningarna tilldelas pengar enligt följande; kommunstyrelseförvaltningen får 205,9 miljoner kronor, barn- och utbildningsnämnden tilldelas 356,6 miljoner kronor och socialnämnden får 399,9 miljoner kronor. 

Totalt deltog 29 ledamöter och sammanträdet skedde digitalt. Enligt ordförande Leif Larsson så siktar man mot att vara ett fulltaligt fullmäktige vid nästa sammanträde den 1 mars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!