Årets Julsalong öppnar dörren

Gertove Gustafsson tycker om det slitna, som ingen längre bryr sig om.Bengt Johansson går igång på "värdelösa" material, för då blir han fri och ohämmad.Det är därför Julsalongen i Warmbadhuset är så full av rost och plåt, krumelurer och humor.

Vimmerby2012-11-23 07:17


Vimmerbykonstnären Gertove Gustafsson och Blomstermålaskulptören Bengt Johansson har gemensamma beröringspunkter. Båda har blick för skönhet vid sidan av det uppenbara.
- Det här är en av mina favoritplatser, säger Gertove Gustafsson och nickar mot en oljemålning med fruktodling i vitskummande vårblom. Intill finns samma motiv, avskalat och lövfritt.
Det han föll för var försummelsen. Att ingen vårdat och beskurit de där fruktträden på så länge. Att de börjat leva sitt eget liv. Vanskött, skulle trädgårdsmästaren säga. Men vackert.
En annan ny favoritplats är den magiska bilkyrkogården Kyrkö mosse, utanför Ryd. Bilvraken som stått där sedan 1950-talet, har blivit besöksmål och platsen är kultförklarad och skyddad. De regelbundna resorna dit har gett en stor vitamininjektion.
- Det ligger ju en spänning i gammalt skräp. Att följa nedbrytningen, hur bilvraken bokstavligen sjunker ner i naturen. Det är fascinerande att de fått vara kvar och när jag fortsätter åka dit om 150 år kommer väl bara taken att sticka upp ur mossan, säger Gertove Gustafsson med ett brett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om