Årets kortaste dag är här: "Kommer upplevas mörkare"

I år infaller vintersolståndet den 22 december. I Vimmerby blir det inte många timmar ljus.

Den 22 december infaller vintersolståndet i år. "Det kommer vara gråmulet så dagen kommer upplevas mörkare än om det var klart väder",  berättar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Den 22 december infaller vintersolståndet i år. "Det kommer vara gråmulet så dagen kommer upplevas mörkare än om det var klart väder", berättar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-12-22 05:00

– På fredag (22 december) går solen upp 08.39 och ner 15.11 i Vimmerby, det är en minut mindre än dagen innan, berättar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI. 

– Kollar man värdemässigt kommer det vara grått och snöigt. Så det kommer inte hjälpa till att höja upplevelsen av dagsljus direkt. Utan dagen kommer upplevas mörkare än om det varit klart väder. 

Enligt SMHI kommer mörkret att ligga kvar ett tag. På lördag kommer dagslängden i Vimmerby öka med en minut. Sedan kommer antal minuter hålla sig på samma nivå tills på tisdag då det blir ljusare med ytterligare en minut. Därefter ökar dagslängden per med en minut per dag månaden ut. 

– Det går långsamt i början men kommer ganska snabbt börja stiga och förändras med 4-5 minuter om dagen. Det ser åtminstone ut som att det kommer finnas snö som ljusar upp nu under julafton och helgen. Efter det kommer det bli mildare igen så det är oklart hur länge snön får ligga, säger Charlotta Eriksson.

Störst förändring i dagsljus kommer inträffa först när vinter övergår i vår. 

– De största förändringarna i dagslängd sker under våren och hösten åt varsitt håll. Det ökar som mest under mars och april, säger Eriksson.

Enligt SMHI ökar dagslängden som mest med mer än 10 minuter per dag i norra Sverige och som mest 5 minuter per dag i söder, en ökning på cirka 35 minuter på en vecka. Dagslängden ökar fram till sommarsolståndet som under 2024 inträffar den 20 juni. 

Solstånden

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Vintersolståndet infaller den 21 december under skottår samt även det andra och det tredje året i skottårscykeln. Det fjärde året i skottårscykeln infaller vintersolståndet den 22 december.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!