Under fredagen fanns representanter för Arla Foods på plats i Vimmerby.
- Vi diskuterar bland annat tidsplanen, säger Per Mogren Christiansen.
Han leder den projektgrupp med cirka 20 personer som jobbar med etableringen.
- Hälften är svenskar och hälften är danskar, alla har varit eniga om att detta skulle vara ett projekt där båda länderna är inblandade.
Tanken är att det första spadtaget ska tas redan i mars nästa år. Sedan är det tänkt att det bara ska ta 17 månader fram till att produktionen kan vara i gång.
- Det är tufft.
I augusti 2004 ska produktionen starta. Innan des är det mycket som ska göras. Inom kort kommer Arla Foods att ha ett kontor, en fast punkt att arbeta från under uppbyggnadsskedet.
En fabrik tillPer Mogren Christiansen berättar att det i Vimmerby främst kommer att tillverkas mjölkpulver i 25 kilosäckar och i enheter om 1 000 kilo. Till de allra största kunderna kommer pulver att köras i stora tankbilar. Här handlar det om kunder inom exempelvis glassindustrin och till bagerier. Mycket av produktionen exporteras.
- Allra mest exporterar vi till Dominikanska republiken.
Ett land som i princip helt saknar egen mjölkproduktion.
Till att börja med kommer det inte att paketeras några enheter som vi konsumenter kan se i butikshyllorna. På sikt kan det bli aktuellt att även förpackningen sköts i Vimmerby, då behöver Arla Foods bygga ytterligare en fabrik...
- Men det ligger långt fram i tiden, det finns inga konkreta planer.
Arla igång
I mars 2003 ska första spadtaget till Arla Foods mjölkpulverfabrik tas. En förhållandevis kort tid mellan beslut och start.- Det är beroende av att länsstyrelsen godkänner miljökonsekvensbeskrivningen, säger Per Mogren Christiansen, projektchef, Arla Foods.
Per Mogren Christiansen, projektchef.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!