Det varnas för vattenbrist och flera kommuner i landet har infört bevattningsförbud och kampanjer för att få invånarna att spara vatten. Stora industrier kräver mycket av den basvaran som vi inte längre kan ta för givet, i sin tillverkning. Arla Foods i Vimmerby är en av kommunens mest vattenkrävande fabriker.
- I Sverige är vi bortskämda. I Danmark exempelvis har man mycket högre vattenpriser, så där har man ett helt annat tänk, säger Pär Bragsjö, PTU (process- teknologi- och utvecklingschef på Arla i Vimmerby).
Han säger att Arla centralt har gått ut med uppmaningar om att koncernen ska försöka spara vatten. Det har man anammat på fabriken i Vimmerby.
- Vi har haft en genomgång av potentiella saker att göra för att spara på vattnet, och vi har även haft en expert på ämnet här från Spanien.
Efter genomgången har Arla kommit fram till fem specifika områden där man kan återanvända mjölkondensatet som utvinns när fabrikens torra mjölkpulver tillverkas. Den främsta och mest vattenbesparande åtgärden är att försöka återanvända kondensatet till diskning av fabrikens tillverkningsutrustning.
- Vattnet som finns naturligt i mjölken blir en restprodukt som kallas mjölkkondensat. Det vattnet kan vi använda till vår diskning, men bara första diskomgången, den sista sköljningen måste alltid ske med kommunalt dricksvatten eftersom vi tillverkar livsmedel, säger Pär Bragsjö.
De fem vattenbesparande åtgärderna ska börja komma igång den här veckan. Att återanvända kondensatet till diskningen skulle ge en 10-procentig besparing av Arlas vattenanvändning. Det motsvarar 50 miljoner liter vatten per år. Men sammanlagt skulle alla åtgärder spara betydligt mer.
- Ja, det kommer verkligen ge resultat. Vi räknar med att totalt spara omkring 100 miljoner liter vatten per år, säger Pär Bragsjö.
Industrin gör även flera mindre åtgärder för att spara vatten. Arla har redan slutat vattna sina växter på området, och en annan vattensparande åtgärd är att använda mjölkondensatet till att tvätta de lastbilar som kör in till fabriken för att lämna mjölk.
- Alla lastbilar som kommer in hit måste vara rena. Om vi skulle använda kondensatet även här skulle det också spara en hel del vatten. Vid varje lastbilstvätt går det åt närmare 1 000 liter vatten, och vi har som mest ungefär 60 lastbilar per dygn.
Gör ni alla de här åtgärderna för att ni känner er oroade för att vattnet skulle kunna ta slut?
- Visst är man orolig. Jag kan inte förstå hur Arla skulle kunna styra upp det om det blir begränsningar i vattentillgången.
De vattenbesparande åtgärderna som görs på fabriken kommer att kosta cirka två miljoner kronor.
- Det blir en lite längre återbetalningstid på den här investeringen, men vi ser det som en väldigt viktig fråga, säger Pär Bragsjö.