Arlabygget står nästan klart

Den 28 augusti förra året togs det första spadtaget för byggandet av Arlas nya mjölkpulverfabrik i Vimmerby. Nu, ett drygt år senare, är man så smått igång med provkörningar med vatten och runt årsskiftet ska produktionen igång. - I stort sett har allt gått planenligt och tidsmässigt håller schemat, säger projektansvarige Per Mogren Christiansen.

Så här ser det bland annat ut i Arlafabriken som ska prooducera mjölkpulver.

Så här ser det bland annat ut i Arlafabriken som ska prooducera mjölkpulver.

Foto:

Vimmerby2004-10-30 20:23

Arlas mjölkpulverfabrik har vuxit fram som en svamp på maderna sydost om Vimmerby.
I veckan fick tidningen möjlighet till en rundvandring i den storslagna fabriken och det är bara att konstatera att det är ett enormt bygge som snart är färdigställt.

Krymper
Som mest har 300 arbetare varit på plats, men nu i avslutningsskedet krymper skaran och i dagsläget är det cirka 250 personer som jobbar i betongklossen.
Och nu när det närmar sig årrsskifte är det bråttom...
Om sex veckor ska produktionen igång så smått och redan testkör man anläggningen med vatten. Men den officiella invigningen får vänta på sig till efter semestertiden nästa år.
Arla har satsat runt 800 miljoner kronor på att bygga den här fabriken. Totalt ska 380 tusen ton mjölk per år rinna genom ledningarna. Det motsvarar en femtedel av företagets invägning i Sverige.
Dessutom har Arla byggt en egen energicentral för biobränsle och även den beräknas stå klar helt enligt planerna. Den elektrikerstrejk som blossade upp i somras påverkade knappt Arlabygget någonting.
- Det mesta har gått helt enligt planerna. Visst...lite småsaker har hänt här och där, men inget som har fördröjt arbetet. Vi är väldigt nöjda så här långt och testkörningarna hittills ger bra indikationer, säger Per Mogren Christiansen som är projektansvarig för hela byggnationen.
Han säger också:
- Det som släpar efter lite är kontorlokalerna och laboratoriet som inte blir klara tills vi kör igång, men det är helt enligt tidsplanen.

Många sökande
Arla lägger ner produktion på andra ställen, bland annat vasselförädlings- fabriken i Mjölby samt anläggningen i Kimstad. Personalen har erbjudits jobb i Vimmerby och i dagsläget har 30-talet personer valt att följa med. Totalt kommer mellan 60 och 70 personer att jobba i Vimmerbyfabriken.
- Vi har haft över 1000 ansökningar, så några problem att hitta personal verkar det inte bli. Vi räknar med två månaders utbildning för nyanställda, säger Christiansen.

Redan har tankbilarna anlänt till Arlas nya fabrik. Dock testkör man med vatten i inledningsskedet.
Redan har tankbilarna anlänt till Arlas nya fabrik. Dock testkör man med vatten i inledningsskedet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om