Arlas höga utsläpp oroar

Länsstyrelsen ser med stor oro på utsläppen från Arla till reningsverket, och från reningsverket till Stångån.
- Utsläppen i Stångån närmar sig nivåer när det blir ohälsosamt för fisken, säger Måns Denward på länsstyrelsen.

Kommunledningen besökte på tisdagen Arla. Ett formellt studeibesök som senare mest kom att handla om problemen kring utsläppen till reningsverket. Här berättar Arlas Kjell-Åke Holm om anläggningen för kommunledningen.

Kommunledningen besökte på tisdagen Arla. Ett formellt studeibesök som senare mest kom att handla om problemen kring utsläppen till reningsverket. Här berättar Arlas Kjell-Åke Holm om anläggningen för kommunledningen.

Foto:

Vimmerby2005-08-17 06:30

Han arbetar med sötvattensfrågor och ser de höga utsläppen som ett växande problem för både Stångån och Krönsjöarna.
- Det är väldigt höga utsläpp av ammonium från reningsverket och det i redan övergödda vattendrag. Något som späder på de befintliga problemen, säger Måns Denward.
Han redogör för att ammonium i koncentrerad form är direkt dödande för fisken om det når en mängd av fem gram per kubikmeter.
- I dag ligger den koncentrerade mängden kanske mellan ett och två, sen späds den då i ån, men det innebär att utsläppen närmar sig nivåer där det blir ohälsosamt för fisken, säger han.
De höga utsläppen av ammonium kommer i sin tur av att det är brist på syrgas i reningsverket.
- Verket har varit starkt överbelastat under en längre tid. Det rör sig om åtminstone något halvår och verket har fått ta emot stora mängder mjölkrester och de innehåller organiskt material som förbuskar mycket syre. det gör i sin tur att verket generella kapacitet blir dålig, säger Måns Denward.

Långt över gränsen
Enligt länsstyrelsen har Arlas utsläpp legat över gränsvärdena i stort sett hela första halvåret i år.
- Årsmedelvärdet ska vara max 0,3 gram per kubikmeter. 20 av 25 mätningar har legat klart över det, den högsta punktmätningen ligger på 0,85 gram och snittet för hela första halvåret ligger runt 0,5, säger Måns Denward.
Ronny Viderström, som är handläggare för Arlas tillstånd hos länsstyrelsen var bortrest under tisdagen. men han säger i Sveriges Radio Kalmar att Utsläppen av fetter var sju gånger högre än tillåtet i juni och utsläppen av fosfor låg tre gånger över gränsvärdet.

Nya kontakter
Länsstyrelsen har länge väntat att Arla ska komma med åtgärder som minskar problemen.
- Vi har inte satt ned foten och satt stopp ännu, men nu börjar det bli ganska bråttom. Det har varit höga utsläpp under lång tid nu, säger Ronny Viderström till Sveriges Radio Kalmar.
Han säger att lässtyrelsen ska ta nya kontakter med Arla i Vimmerby inom kort.
Vilka åtgärder länsstyrelsen då kommer att kräva av den nyetablerade mjölkfabriken i Vimmerby är ännu oklart.
Men det kan leda till att länsstyrelsen kommer att kräva att Arla drar ned sin produktion till en nivå som gör att de klara de villkor som gäller för utsläppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om