Arlas platschef: dÄ kan produktionen starta

Lite drygt ett dygn efter dramat vid Arla Foods uppger platschefen att produktionen av mjölkpulver snart kan vara igÄng igen. Men undersökning av pannan fÄr vÀnta till torsdagen.

Arla Foods och energiföretaget Adven som Àger biobrÀnslepannan har synkat sina krisgrupper och gÄtt igenom tisdagens hÀndelser, sÀger Arlas platschef Magnus Dahlblom.

Arla Foods och energiföretaget Adven som Àger biobrÀnslepannan har synkat sina krisgrupper och gÄtt igenom tisdagens hÀndelser, sÀger Arlas platschef Magnus Dahlblom.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-03 15:16

NÀr temperaturen och trycket steg sedan strömmen gÄtt och reservkraften fallerat tog Arla Food och rÀddningstjÀnsten i Vimmerby det sÀkra före det osÀkra. Ett dygn efter det dramatiska skeendet uppger platschefen Magnus Dahlblom att produktionen snart kan vara i gÄng igen:

– Vi hĂ„ller pĂ„ och kör upp oljepannorna, som ersĂ€ttning nĂ€r fliseldningen stĂ„r still. Det blir nĂ„got reducerat, men jag rĂ€knar med att produktionen i pulverfabriken ska vara i gĂ„ng vid 16-17 tiden, sa han vid halvtretiden pĂ„ onsdagseftermiddagen.

Undersökningen av biobrÀnslepannan som förser fabriken med Änga fÄr dock anstÄ till torsdagen, dÄ den först mÄste svalna mer.

– SĂ„ det Ă€r för tidigt att sĂ€ga om murverk och roster skadats, sĂ€ger Magnus Dahlblom.

Reservkraften som inte slog till som den skulle nÀr den ordinarie strömförsörjningen bröts kommer frÄn ett dieseldrivet verk.

– Det ska göra det möjligt för oss att stĂ€nga ner under kontrollerade former, sĂ€ger Magnus Dahlblom.

InvÀgningen av mjölk kunde fortsÀtta vid ett-tiden pÄ natten och nÄgon timme senare kunde mjölken processas.

Arla Food och energiföretaget Adven, som Àger biobrÀnslepannan, har aktiverat sina krisgrupper och koordinerat deras arbete.

– Personal som kĂ€nner behov har tillgĂ„ng till företagshĂ€lsovĂ„rden. Vi följer uppgjorda krisrutiner nĂ€r incidenter intrĂ€ffar som har betydelse för personal, produktion och miljö, sĂ€ger Magnus Dahlblom.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!