Ärofyllt pris tilldelas sågverkschef

Tidigare i veckan delade Linnéakademin ut sitt årliga Pontonjärpris. En av årets pristagare är Angelica Karlsson, VD på Frödinge Hällerum Timber.

Angelica Karlsson är en av fyra som har tilldelats 2022 års Pontonjärpris.

Angelica Karlsson är en av fyra som har tilldelats 2022 års Pontonjärpris.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-26 16:49

Pontonjärpriset delas ut till personer som bygger broar mellan skola och näringsliv i Kronoberg och Kalmar län. Att Angelica Karlsson får priset i år kom för henne själv som en överraskning.

– Det var allt annat än väntat. När de ringde och sa att jag var en av pristagarna blev jag väldigt överraskad, men det är jätteroligt, säger hon.

Att just Karlsson får priset i år motiveras bland annat med hennes engagemang i att öka barn och ungas intresse för skogen och dess möjligheter. Dessutom lyfts hennes intresse för nästa generations medarbetare.

– Dels är vi positiva till att ta emot praktikanter hos oss på våra sågverk, och vi har tidigare haft besök från grundskolan på gång. Tyvärr blev det inställt på grund av pandemin, men det är något vi vill genomföra framöver.

I juryns motivering kallas Karlsson även för "en nyfiken förebildspontonjär".

Vad tycker du om den titeln?

– Den är otroligt smickrande och rolig, samtidigt som det känns som ett enormt ansvar att ses som en förebild. Det blir som ett kvitto på att man är på rätt väg.

Karlsson tror att det finns mycket fördomar kring sågverksindustrin, och hon vill att fler ska få förståelse för den tekniskt tunga industri det är. En strävan är att kunna visa upp verksamheten mer för att öka intresset för den hos unga. Just det är vad Karlsson planerar att använda vinstsumman till, som följde med priset.

–Jag har inte bestämt vad exakt jag ska göra, men det blir något på temat, avslutar hon.

Angelica Karlsson vill arbeta för att öka ungas intresse för sågverksbranschen, och få fler att lära sig om skogens nytta.
Angelica Karlsson vill arbeta för att öka ungas intresse för sågverksbranschen, och få fler att lära sig om skogens nytta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!