Praktikant-Arvid räds inte höga höjder

På måndagskvällen går det att se Vimmerby-killen Arvid Karlsson i TV3-programmet Högspänning. I november är han klar med utbildningen och ser fram emot att börja jobba med högspänningsnätet.

Arvid Karlsson, 19 år, från Vimmerby valde att göra sin praktik på Vattenfall. I TV3:s program Högspänning får han klättra upp i en högspänningsmast.

Arvid Karlsson, 19 år, från Vimmerby valde att göra sin praktik på Vattenfall. I TV3:s program Högspänning får han klättra upp i en högspänningsmast.

Foto: Calle Hjortzberg

Vimmerby2024-04-15 17:41

När det var dags att gå vidare efter El- och energiprogrammet på gymnasiet valde Arvid Karlsson från Vimmerby att söka in till en yrkesutbildning på Åsbro kursgård söder om Hallsberg för att utbilda sig till anläggningsmontör för storkraftnät.

Redan på gymnasiet valde han att praktisera på Vattenfall.

– Alla andra i klassen gick till elinstallationsfirmor men jag tyckte det verkade tråkigt att hålla på med småkablar medan Vattenfall verkade mer fränt, säger han och berättar att inspirationen fick han när Vattenfall var ute på skolan och informerade om sin verksamhet.

Han hade nytta av erfarenheterna från praktiken för att komma in på yrkesutbildningen som han påbörjade i augusti förra året och går ut i november i år.

– Det känns jättebra, är så himla kul. I dag har vi hållit på med 40-metersstolpar och pulat och pillat, säger han.

Han kommer genast in på fackspråk. Men det verkar som att det absolut viktigaste är att inte glömma att jorda ordentligt samt att hålla koll på händer och fötter för att inte bli länken mellan två spänningsförande ytor. Dödsfall förekommer i branschen.

– När jag snackar med mamma och pappa fattar de inte vad jag gör. De är lite oroliga för att jag klänger omkring på höga höjder. 

Får du inte svindel?

– Det är väl så att allt är en vanesak. I början var det lite obehagligt men nu har man fått rutin så det är som att gå på backen. Första gången var jag slut i armarna och svettig för att jag spände mig men nu tänker jag inte på det, det är kul att klättra i en högspänningsmast på 70 meter, förklarar han.

Krävs det styrka?

– Man måste inte vara tyngdlyftare men allt går så mycket enklare om man har lite styrka.

På måndagskvällen går det att se Arvid Karlsson i programmet "Högspänning" på TV3, en tv-serie som syftar till att öka intresset för att jobba inom energibranschen. I programmet får man följa bland annat linjemontörer och elkraftstekniker på Vattenfall och Skellefteå Kraft.

Hur kom du med i programmet?

– De skulle filma min handledare och två andra duktiga gubbar. Jag var den enda praktikanten.

Du som sett hur det går till - klättrar filmteamet också i masterna?

– Nej de står på backen, har drönare eller sätter kamera på någon som jobbar, antingen på hjälmen eller bröstkorgen.

Vad handlar kvällens avsnitt om?

– Jag och kollegorna går upp i två stora master och ska göra olika mätningar inför framtida arbeten.

Vid ett tillfälle tappar en kollega en tung grej, en så kallad schackel, som ser ut som en hästsko och används för att lyfta tunga grejor med.

– Den slog väl i en regel på stolpen men slog inte sönder en isolator. Oftast är det en-två personer i stolpen och en på backen som hissar upp grejor.

Själv fick han gå upp i den andra stolpen.

På fritiden kör han motocross och gillar motorsport i allmänhet men även Formel 1, fotboll och hockey.

Har du funderat på att hoppa av någon gång?

– Verkligen inte, jag trivs jättebra. På kursgården brukar jag säga till mina polare att ni kan gå och leka med era tandpetare och sytrådar. De stora grabbarna jobbar med stamnätet, säger han med glimten i ögat.

I hans klass är det bara killar men ibland förekommer att tjejer också går utbildningen.

Hur ser framtiden ut?

– Jag ska gå klart utbildningen och sedan hoppas jag på anställning på Vattenfall Services Nordic AB, som arbetar på uppdrag av Svenska Kraftnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!