Asllani och landslaget nådde inte hela vägen

Det blev ännu ett OS-silver för Vimmerbyfostrade Kosovare Asllani och hennes landslagskollegor efter förlust mot Kanada i OS-finalen.

Siv Girdland, Pernilla Rudolfsson och Maria Pettersson tittade på matchen på Vimmerby Camping. "När det gäller fotboll är det så viktigt med gemenskapen."

Siv Girdland, Pernilla Rudolfsson och Maria Pettersson tittade på matchen på Vimmerby Camping. "När det gäller fotboll är det så viktigt med gemenskapen."

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-06 18:00

Under fredagseftermiddagen spelade svenska fotbollslandslaget, med Vimmerbyfostrade Kosovare Asllani på planen, OS-final mot Kanada. Inför matchen var det många som trodde på seger för Sverige. Men Kanada bjöd på rejält motstånd och tog matchen till förlängning efter att ha kvitterat till 1-1 på straff i 67:e minuten. Sverige hade flera vassa lägen i förlängningen, men lyckades inte få in bollen. Det blev en dramatisk straffuppgörelse där Kanada slutligen drog det längsta strået. 

På Åbros utlastning där "Kosses" gamla tränare Torbjörn ”Lacket” Gustavsson arbetar, gick radion varm under matchen. Nervös var han däremot inte ens i straffläggningen, men han förstår om det känns tufft för tjejerna att falla på målsnöret.

– Det är ju bara att gräva ner sig i två veckor och sen börja om. Det är klart det tar ett tag att komma över men sen är det bara för dem att komma igång igen.

Gustavsson tränade "Kosse" från det att hon var 11 år fram tills att hon som 14-åring gick upp i damlaget. Redan då var hon en teknisk spelare med stor speluppfattning, berättar Gustavsson. Att hon har tagit sig så långt att hon nu har två OS-silver, tycker Gustavsson är väldigt roligt.

– Det är det som gör att man som tränare tycker det är kul med fotboll. Det hade varit skillnad om alla hade lagt av, då hade vi inte suttit här. Sen är det jättekul för Vimmerby IF att ha fått fram en sån spelare. Och för flickfotbollen att få se att man kan gå långt om man bara vill. Viljan att gå framåt, det är det "Kosse" lever mycket på.

Sett till turneringen som helhet ger Gustavsson Sveriges fotbollslandslag väl godkänt.

– Tjejernas insats i OS har varit jättebra. De har hållit ihop och alla lagdelar har fungerat. Det är klart det är surt med förlust i finalen, men livet går ju vidare.

Smeknamnet "Lacket" kommer från när Gustavsson som ung snusade Röda lacket. Att han dessutom är rödhårig fick en kompis vid hockeyrinken att kläcka smeknamnet, som sedan dess hängt med.

På Vimmerby camping där matchen visades var stämningen hög. Fullt av blågula supportrar hade samlats för att heja fram Sverige till guldet. Bland åskådarna på campingen fanns vännerna Siv Girdland, Pernilla Rudolfsson och Maria Pettersson från Vimmerby. De var glada över att kunna se matchen tillsammans.

– När det gäller fotboll är det så viktigt med gemenskapen, säger Maria Pettersson.

Torbjörn "Lacket" Gustavsson tränade Kosovare Asllani från det att hon var 11 år tills att hon som 14-åring gick upp i damlaget.
Torbjörn "Lacket" Gustavsson tränade Kosovare Asllani från det att hon var 11 år tills att hon som 14-åring gick upp i damlaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!