Astrid firas med fackeltåg

Musik, teater, utställning, kransnedläggning och fackeltåg - det blir några av inslagen i Vimmerby kommuns firande av Astrid Lindgrens hundraårsdag. - Det stor tidigt klart att det ska bli ett firande som lyfter fram och hyllar Astrid i hennes anda, säger Birgitta Karlén, kommunens jubileumssamordnare.

Vimmerby2007-08-28 06:30

Hela 2007 är jubileumsår, för att fira att det är hundra år sedan Astrid Lindgren föddes - något som uppmärksammas i hela världen och förstås alldeles särskilt i Vimmerby.
I barndomsstaden har hyllningarna fördelats i två block, dels under försommaren dels kring själva hundraårsdagen i november. I juni avlöste invigningarna varandra - Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman invigde Berit Lindfeldts minnesmärke Källa Astrid på Näs, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth invigde Marie-Louise Ekmans Astridstaty på torget, kronprinsessan Victoria invigde kulturområdet Astrid Lindgrens Näs och det var dessutom invigning av nya inomhusmiljön Saltkråkan i Astrid Lindgrens Värld samt direktsänd tv-gala till förmån för SOS-Barnbyars insamling till Astrid Lindgrens Barnby i Centralafrika.
- Firandet alldeles inför turistsäsongen har resulterat i en otrolig massmediabevakning, inte minst utomlands, och fler besökare under sommaren än någonsin tidigare. Själva hundraårsdagen är en onsdag i november där det kan vara både regn och rusk och då räknar vi inte med särskilt många turister - det är Vimmerbybornas firande.
Efter studiebesök i Odense och stadens 200-årsfirande till minne av HC Andersen kan man kanske säga att Vimmerby kommun fick inspiration till ett tvärt-om-firande.
- I Danmark slog man på enormt stort med storslagna fyrverkerier och artister - man flög ju bland annat in Tina Turner till en konsert. I Vimmerby kände man från både kommunens och familjens sida att man ville hylla Astrid mera i hennes egen anda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om