Det bjöd på bästa tänkbara trädgårdsväder när kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kom till Vimmerby för att inviga tredje kapitlet – och därmed helheten – i trädgårdssatsningen på Astrid Lindgrens Näs.
– Det här är helt fantastiskt. Människor har ett behov av att sätta sig själva och andra i ett sammanhang, att trä en tråd mellan det som varit, det som är och det som kommer. En plats som Näs kan vara just en sådan tråd som sammanbinder människor över generationer och över nationsgränser, precis som i Astrids berättelser, säger Alice Bah Kuhnke.
Astrid spelade stor roll
Hon gillar att åka till Vimmerby. Kulturministern, uppvuxen i lilla Horda utanför Värnamo, har ett förflutet inom friidrotten och fotbollen.
– Då åkte man ofta hit. Och nu blir det varje sommar, till Astrid Lindgrens Värld. Det går inte att åka till Småland utan att åka till Vimmerby.
Astrid Lindgren spelade stor roll under hennes uppväxt.
– Astrid har alltid återkommit till det fria och vilda. I sina berättelser visar hennes figurer att man får vara annorlunda och sig själv. Det betydde mycket för mig när jag var barn. När man inte gör som alla andra, inte ser ut som de flesta, och inte alltid riktigt passar in var det skönt att höra Astrids ”fortsätt, var mer, var mycket, var någon som märks, fortsätt, stick ut!”
Alice Bah Kuhnke ger tummen upp för modet att söka nya vägar i berättandet om Astrid Lindgren.
– Här är kopplingen till Astrid som person en röd tråd. Astrid var en vass opinionsbildare och en otroligt politisk människa. Med pennan och sin personlighet hade hon fokus både på naturen och människan, inte minst den lilla människan, och utgångspunkten var alla människors lika värde. Att få vara här som kultur- och demokratiminister är en förmån.
I december lägger regeringen fram en ny kulturarvsproposition, som Alice Bah Kuhnke beskrivit som ”kanske det största jag gör under mandatperioden”. Bland annat tänker man sig definiera vad som ska ingå i kulturarvet och då med en inkluderande grundsyn. Näs är ett bra exempel i diskussionen om det gemensamma kulturarvet, tycker kulturministern.
Utvecklar kulturarvet
– Det handlar om våra platser där vi inte bara förvaltar kulturarvet utan också utvecklar det till att vara angeläget här och nu. Jag vill se fler rum för möten, upplevelser och kontemplation och jag ser en ljusnande framtid för platser som den här. På Näs har man verkligen lyckas att utveckla kulturarvet till något som känns aktuellt, i allt från kretsloppet i trädgårdarna till hur man är en del i diskussionen kring vilket Sverige vi vill ha och lämna över.
Vilka chanser till statliga bidrag finns det för Näs?
– På det sätt att staten är med och fördelar stöd i form av samverkansmedel mellan regioner, kommuner och staten. Nyckeln till framgång är samverkan mellan näringsliv, kommuner, regioner men också ideella krafter och eldsjälar, som här där familjen, Saltkråkan, kommunen och Näs har ett hållbart samarbete.
Uppskattningsvis kom drygt 400 besökare till Näs under invigningsdagen och många av dem passade förstås på att ta en rundtur i trädgårdarna. Det gjorde också Alice Bah Kuhnke. Hur ser det ut med det egna trädgårdsintresset?
– Jag är intresserad, men mest av att njuta. Vi bor i ett gammalt 1800-tals-torp och lever riktigt miljöpartistliv. Jag kan väl säga att vår trädgård ger stora bidrag till den biologiska mångfalden...